Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesinde, “Deliçay’daki krom atık arıtma ve depolama havuzu ve toprak seddinin çöküşünün üzerinden bir buçuk yıl geçmesine rağmen neden gerekli tedbirler halen alınmamakta ve kimyasal atıklar akmaya devam etmektedir” diye sordu.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, Toroslar İlçesi’nin Musalı- Darısekisi-Şahinpınarı mevkisindeki Deliçay üzerindeki maden ocağının çevreye saçtığı krom atıklarının yarattığı doğa tahribatlarına dikkat çekerek, yanıtlaması üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye soru önergesi verdi.
“DOĞA FELAKETİNİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN DERHAL ÖNLEM ALINMALI”
Deliçay üzerinde 2013 yılında kurulan MMK Madencilik bünyesindeki krom atık arıtma ve depolama havuzunun 2022 yılı Ocak ayında yoğun yağmur yağışı sonrasında çöktüğü anımsatılan önergede; “Zehirli atıklar Deliçay Deresi’ne karışarak Toros Dağları’ndan Akdeniz ilçesini geçerek denize akmaktadır. Bu zehirli atıklar civardaki tarım alanlarına, su kanallarına, Deliçay Deresi’ne ve Akdeniz’e karışması ciddi bir çevre felaketine sebep olmak riski taşımaktadır. Aradan geçen yaklaşık 1 buçuk yıllık sürede bu yaşanan çevre faciasından dair hiçbir önlem alınmaması nedeniyle kimyasal atıklar Deliçay’a akmaya devam etmektedir. Keyfiyetçi bir önlemsizliğin yaşandığı bölgede risk her geçen gün büyümektedir. Krom madeni atıklarının Deliçay’a karışması bölgede yaşayan tüm canlılar için hayati bir tehlikedir. Canlıların yok olmaması ve büyük bir doğa felaketinin önüne geçilmesi için yetkili kurumlar derhal önlem almalıdır” açıklaması yer aldı.
Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, önergenin devamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yanıtlaması üzerine şu soruları sordu:
“1-MMK Madenciliğe ait krom atık arıtma ve depolama havuzu ve toprak seddi neden yağmur yağışından etkilenmeyecek şekilde inşa edilmemiştir?
2-Bakanlığınız bugüne kadar MMK madencilik şirketine dair gerçekleşen denetimlerinde buradaki çöküşü nasıl öngörememiştir ve neden önüne geçebilmek için gerekli kontrolleri sağlayamamıştır?
3-Arıtma havuzunun çökmesinin sorumluları kimlerdir ve haklarında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
4-Deliçay’daki krom atık arıtma ve depolama havuzu ve toprak seddinin çöküşünün üzerinden bir buçuk yıl geçmesine rağmen neden gerekli tedbirler halen alınmamakta ve kimyasal atıklar akmaya devam etmektedir?
5-Madeni atıkların Deliçay’a karışmaya devam etmesiyle bölgede yaşayan tüm canlıların hayatını riske atan ve bir doğa felaketine sebep olabilecek sorunların önüne geçebilmek için herhangi bir planınız var mıdır?
6-Deliçay civarında yaşayan veya tarım alanları bulunan halkın bu sorundan kaynaklı mağduriyetlerinin giderilmesi için bir çalışmanız var mıdır?” (HABERGRAM)
Tekrar kontrol edin
Adana’da 5 büyüklüğünde deprem
AFAD, Adana ve çevresinde hissedilen 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. AFAD, Adana ve çevre ...