Tarsus Belediyesi, tarım ile uğraşan ailelere ekonomik yönden katkı sağlamak, yeni istihdam yolları açmak ve mevcut tarımsal ürünlere alternatif oluşturmak amacıyla bünyesinde açmış olduğu mantar yetiştirme kurslarında 100 kadın 150 erkek toplam 250 kursiyere kendi iş istihdamlarını oluşturma imkânı sağladı. Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, ‘’Üreten, istihdam sağlayan aynı zamanda kazanan bir toplum olmak için her türlü çalışmalarımızı sürdürüyoruz’’ dedi.
Tarsus Belediyesi’nin işsizlikle mücadele çalışmaları kapsamında Halk Eğitim Merkezi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde, sertifikalı olarak bünyesinde açmış olduğu mantar yetiştirme kursları amacına ulaşıyor. Tarsus Belediyesi yerleşkesinde bulunan Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı mantar yetiştirme tesislerinde 2 yılda 600 kişiye mantar yetiştiriciliği kursu verilirken, kursa katılan 100 kadın 150 erkek kursiyer kendi mantar atölyesini kurarak istihdama katkı sağladı.
HALK MARKET VE TÜRKİYE’NİN HER YERİNE SATIŞI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Mantar yetiştirme kurslarında Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde Mantar Yetiştiriciliği Öğretmeni Sibel Güvençli’den kursiyerlere teorik bilgiler verilirken, kompost hazırlama ve mantar üretim aşamaları ile ilgili uygulamalar yapılıyor. Diğer tarımsal ürünlerin aksine toprağa, tarlaya ihtiyaç duymadan daha kolay şartlarda ve az bir masrafla gözetimi gerçekleştirilerek kursiyerler tarafından üretimi yapılan mantarların Halk market ve Türkiye’nin her yerinde satışı gerçekleştiriliyor.
Türkiye için yeni bir pazar ağı imkânı olan mantar yetiştiriciliği kursuna katılım sağlayan kursiyerler, kursu başarı ile tamamlayarak uluslararası geçerliği bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü onaylı belgeleri ile kendi iş yerlerini kurup mantar kompost üretim tesisi açabiliyor. Ürettikleri mantarları pazarlayıp geçimlerini sağlayan kursiyerler aynı zamanda üretim tesislerinde birçok kişiye istihdam ortamı sağlıyor.
“10 KADINA DAHA İŞ İMKÂNI SAĞLADIĞIM İÇİN MUTLUYUM”
Tarsus Belediyesi Mantar Yetiştirme kursunda eğitim alarak kendi tesisini kuran ve bu vesileyle yaklaşık 10 kişiye iş istihdamı sağladığını ifade eden Aylin Büyükdağ, ” Tarsus Belediyesi bünyesinde açılan Mantar Yetiştirme kurslarına katıldım, belgelerimi aldım. Daha sonra mantar üretmeye başladım. Kendi imkanlarımla 1 odada başladım, şu an 4 odada üretim yapıyorum. Hayallerimi gerçekleştirdim, gelir elde ettim. Ayrıca 10 kişiye daha iş imkânı sağladığım için mutluyum. Tarsus Belediyemize ve Belediye Başkanımız Dr. Haluk Bozdoğan’a bize bu imkânı verdiği için teşekkürlerimi iletiyorum ” açıklamalarında bulundu.
‘’ALMIŞ OLDUĞUM EĞİTİM İLE EVİME EK GELİR ELDE EDEBİLİYORUM’’
Tarsus Belediyesi Mantar Yetiştirme Kursu sayesinde aile ekonomisine katkı sağlayabildiğini ifade eden Selin Sönmez,’’ Ben ev hanımıyım. Hem vakit geçirmek hem de aile ekonomisine katkı sağlamak istedim. Hep çalışmak, üretmek istedim. Tarsus Belediyesi’nin bu kursu benim için çok avantajlı oldu. Almış olduğum eğitim ile evime ek gelir elde edebiliyorum. İşimi daha da ilerletmek istiyorum’’ dedi.
‘’HEM KENDİMİZ HEM MAHALLEMİZDE BULUNAN EV HANIMLARIMIZ KAZANIYOR’’
Eğitimi aldıktan sonra hem kendilerine hem de mahallelerinde bulunan ev hanımlarına imkân sağlayabildiklerini belirten Serkan ve Ceylan Coşkun, ‘’Kursu tamamladıktan sonra eşimle birlikte kendi evimizin önünde odalar kurarak mantar yetiştirmeye başladık. Mahallemizde bulunan ev hanımlarına gelir kapısı olduk. Hem kendimiz hem ev hanımlarımız kazanıyor’’ diye konuştu.
‘’AVRUPA’DAN GELİP ALTERNATİF TARIM ÜRÜNÜ OLAN MANTARA YÖNELDİK’’
Yurtdışından gelerek mantar yetiştirmeye yöneldiklerini belirten Hasan Basri Cantekin ve Gülten Bülbül, ‘’ Biz Avusturya’dan Tarsus’a kısa süre önce kesin dönüş gerçekleştirdik. Burada yaşayabilmemiz için ek gelire ihtiyacımız oldu. Alternatif tarım ürünü olan mantara yöneldik ve Tarsus Belediyesi’nin böyle bir kursu olduğunu duyduk. Eşim çocuklarım, yiğenlerim hep beraber kurmuş olduğumuz odada mantar yetiştirip gelir elde ediyoruz’’ dedi. (HABERGRAM)