Ecdatlarımız ne güzel söylemiş. “ Ekmek ekmekçiden alınır. Bir iş yaptıracağında işin ehline, bu işi bilene gideceksin. Bin biliyorsan bir bilene danışacaksın…”
Çok zengin olan bir vatandaş, oğlunun bir iş öğrenmesini, babasının malına, mülküne güvenmemesini istiyor, biraz da olsa oğlunun burnunun sürtülmesini, paranın kolay kazanılmadığının bilinmesini istemiş.
Oğlunu, işi öğrenmesi için çömlekçiye teslim etmiş, her türlü görevi zor da olsa oğluna yüklemesini, özel bir koruma yapmamasını da tembih etmiş.
Oğlan üstü başı çamur, pislik içerisinde bitap düşmüş olarak akşamları eve geliyormuş.
Bir gün oğlan babasına; Çömleğin nasıl yapıldığını çok iyi öğrendiğini, ustasının beş kuruşluk çamuru çömlek yapıp büyük paralar kazandığını, artık kendi iş yerini kurup zengin olabileceğini, söylemiş.
Babası duyduklarına çok sevinmiş, hemen kolları sıvamış çok büyük bir çömlekçi tesisi kurmuş, fabrikaya bir sürü çalışan eleman aramışlar bulmuşlar, kamyonlarla çamur taşınmış çömlekler tesislerinde yapılmaya başlanmış. “Aman Allah’ım, o da ne!” Fırından çıkan çömlekler çatır çatır kırılıyor. Babası “-Oğlum hani bütün işi öğrenmiştin, çömlekler çatır çatır kırılıyor, şimdi biz mahvolduk sermayeyi kediye yükledik.” Demiş. Ne yaptılarsa düzgün çömlek üretememişler.
Oğlan babasına;”-Bütün işleri harfi harfine yaptığını ama çömleklerin kırılmasına akıl erdiremediğini.” Söylemiş.
Baba, oğul ustaya gitmişler ve çömleklerin telef olduğunu anlatmışlar.
Usta başlamış anlatmaya; “-Çamuru güzelce yoğuracaksın sonra şekil verip kurumaya bırakacaksın ondan sonra fırına vereceksin.”
Çırak;”-Biz de aynısını yapıyoruz.”
Usta;”-Çömlekleri fırından çıkarken hafif hafif üfüreceksin ki kırılmasın, sağlam olsun.”
Çırak;”-Ben üfürmeyi bilmiyordum, demek ki çömleklere üfürmediğimiz için kırılıyormuş”
Her işin bir püf noktası vardır. Yeri ve zamanı geldiğinde doğru üfürmezsen bir çuval inciri telef edersin.
Çamlıyayla’da pide ekmek yenmeden olmaz. Çamlıyayla Atdağı’nda ekmeğin kıralı çıkıyor. Fırın ekmeği de bir başka oluyor hani. Yolunuz düşerse anlayacaksınız. “Ekmek Ekmekçiden Alınır.”