Mersin Tabip Odası, koronavirüste vaka sayılarında binin altına düşmeden ve ölümler durmadan normalleşmenin mümkün olmadığını belirterek taleplerini sıraladı.
Mersin Tabip Odası, pandemi önlemlerinin sonlanmasına, aşı sorununa ilişkin açıklama yaptı. Mersin Tabip Odası’nda yapılan açıklamaya, odanın yönetim kurulu üyeleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir katıldı. Açıklamayı okuyan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, pandemi yasaklarının sonlanmasına ilişkin hükümet tarafından alınan kararların bilime dayalı olmadığını ve pandemiye dair yapılan açıklamaların da yanlış algılara neden olduğunu söyledi.
VAKA SAYILARI 5 BİNLERDE
Pandeminin kontrol altına alınması için günlük vaka sayısının binin altına düşmesi, ölümlerin olmaması gerektiğine dikkati çeken Antmen, bahsedilen koşulların ne dünyada ne de Türkiye’de sağlanmadığını aktardı. Antmen, aşılama doz ve hızının artmasına rağmen aşı yapanların oranında yüzde 18 civarında olduğunu belirtti. Antmen, bu oranların toplumsal bağışıklık sağlanmasından, varyantlar dahil salgının kontrol edilmesi için nüfusun en az yüzde 70’ine iki doz aşı yapılmış olmasından uzak olduğuna işaret etti.
ÖNLEMLERİ ALMALI
Kovid-19 mutasyonlarının varlığının devam ettiğini ve kaygı verici varyantlar ile karşılaştıklarını dile getiren Antmen, en fazla endişe uyandıran varyantın ise “Delta Varyantı” olduğuna vurgu yaptı.
Tabipler olarak salgının bittiğine dair algı yaratmanın ağır sonuçları olabileceği konusunda yetkilileri uyardıklarını kaydeden Antmen, “İktidarın sorumluluğu, kendi yaşam biçimlerini ve bilimsel olmayan antidemokratik uygulamalarını tüm topluma dayatmak değil, salgına yönelik gerekli önlemleri almaktır” dedi.
TABİPLERDEN ÖNERİ
Aşılamaya rağmen toplumsal bağışıklığın uzağında olduklarını kaydeden Antmen, şu önerilerde bulundu:
“* Gerek aşı konusundaki tereddütler, gerekse de bölgesel eşitsizlikler nedeniyle toplumda aşıya güven oluşması için toplum katılımı sağlanmalı, yerel dinamiklerle işbirliği yapılmalı; toplumun tüm kesimlerini temsil eden demokratik kitle örgütlerinin, meslek odalarının, sendikaların, sürece ve karar alma mekanizmalarına doğrudan katılımı sağlanmalı, aşılama hızı artırılmalıdır. Özellikle gençlerin aşıya karşı ilgisizliğine yönelik özel önlemler alınmalı, gençlik aşı konusunda ikna edilmelidir.
* Aşılama hızının artırılmasının yanında, varyantlara yönelik her 10 hastandan biri için -en olanaksız koşullarda dahi 20 hastanın birinde- ayrıntılı genom incelemeleri yapılmalı ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
* Günlük test uygulamaları, filyasyon hizmetleri aksatılmamalıdır.
* Özellikle kapalı alanlardaki kalabalıklaşmaların önüne geçilmeli ve fiziksel mesafe, havalandırma, maske önlemleri devam ettirilmelidir.
* Aşı gibi, ücretsiz ve nitelikli maske dağıtımı da yapılmalıdır.
* Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) de sürece katkısı sağlanarak binalarda havalandırma koşulları düzeltilmeli ve denetlenmelidir. Havalandırma olanaklarının güçlendirilmesi için gerekli tüm adımlar atılmalıdır.” /MA/
Tekrar kontrol edin
Adana’da 5 büyüklüğünde deprem
AFAD, Adana ve çevresinde hissedilen 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. AFAD, Adana ve çevre ...