Ana Sayfa / Ekonomi / Matbaa sektörü zorda

Matbaa sektörü zorda

Mersin’de faaliyet gösteren Matbaa ve Reklamcılar 2020 yılında yaşadıkları sıkıntıları ve 2021 yılından beklentilerini  HABERGRAM’a anlattı. Pandemi nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini vurgulayan esnaflar, Hükümetin açıkladığı destek paketlerinden faydalanamadıklarını söyledi. Esnaflar aşı çalışmaları nedeniyle 2021 yılından umutlu olmak istediklerini kaydetti.

Mevlüt BOZKUR / ÖZEL HABER 

Yaklaşık 20 yıldır Mersin’de faaliyet gösteren Dost Matbaasının sahibi Remzi Erkut, ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin bir parçası olarak kendi sektörlerinin de ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi. Piyasalardaki daralmadan kaynaklı birçok işyerinin kapandığını gözlemlediklerini vurgulayan Erkut şunları söyledi.

“Pandemiden kaynaklı işler tamamen durdu. Daha önce işletmemde 5-6 kişi çalışıyordu , gelinen noktada bir kişiyi bile istihdam etmede zorlanıyoruz. Hükümet vatandaşı, esnafı kendi kaderine terk etti. Hükümetin tek derdi adeta kendini yaşatmak ve devam ettirmek oldu.  Herhangi bir çözüm sunmadılar. Vergilerde, SGK’da herhangi bir kolaylık sağlanmadı. Yine açıklanan paketlerden vs. biz yararlanmadık, yararlanan esnaf görmedim. Açıklanan paketlerin, desteklerin yandaşlarına verildiğini düşünüyorum.”

Üretim ve istihdama dönük ciddi bir çalışma yapılmadığını aktaran Erkut devamla şunları söyledi.  “Küçük esnafa faizsiz kredi veya hibe sağlansa  istihdam ve iş yapma imkanımız olur. Yine atölyeyi geliştirme imkanımız olur, bu durumda birkaç kişiyi istihdam etme  imkanım olur. İş geliştirmeyi bir yana bırakalım yaşanan sıkıntılar nedeniyle işyerini kapatma noktasına geldik. “

“Döviz artışı piyasaları etkiledi”

Matbaa ve Reklam sektörüne malzeme tedarikçisi konumundaki Pırlanta Kağıtçılık satış sorumlusu Abdi Özgüner, 2020 yılında yaşanan döviz dalgalanmalarına dikkat çekti.

2020 yılının döviz piyasalarındaki hareketlilik  ve pandemi nedeniyle negatif geçtiğini kaydeden Özgüner, “ Satışlarımız yüzde 70 dolayında düştü diyebiliriz. Yüksek faiz oranları ve dövizdeki artıştan kaynaklı maliyetler de arttı. Geçmiş yıllarda  düşük faiz oranlarından kaynaklı vadeli satışlar yapabiliyorduk. Gelinen aşamada vadeli satışlar durdu. Öyle ki dövizdeki hareketlilikten dolayı  sattığımız malı yerine koyamama gibi bir problem yaşıyoruz.” diye konuştu.

“2021 yılından sağlık ve huzur bekliyoruz” diyen Özgüner devamla şunları söyledi. “Pandemiden kaynaklı 25 bin lira Esnaf destekleme kredisi kullanmak zorunda kaldık. Kullandığımız kredinin ödemeleri de başladı. Onun dışında herhangi bir destek görmedik. Bereketli bir yıl geçirmeyi umuyoruz. Piyasaların yeniden canlanması yönünde umutlu olmak istiyoruz. “

“2020 kötü geçti, normalleşmek istiyoruz”

Matbaa sektörünün CTP baskı kalıpları ile film tedarikçisi ve Dijital Baskı Merkezi olarak hizmet veren Gökkuşağı Reklamcılık Halkla İlişkiler Sorumlusu Hatice Şanlı Hasırcı, 2020 yılının kötü geçtiğini söyledi.

2020 yılının başından itibaren kötü bir yıl olarak başladığını savunan Hasırcı,  “Her yılın başlangıcında insanda gelişen umut 2020 yılının başlangıcında yoktu. Ve yaşanan felaketler, olumsuzluklar ve umutsuzluk hali yıl boyunca devam etti” dedi.

İşletme olarak pandemi sürecinden olumsuz anlamda etkilenmediklerini aktaran Hasırcı şunları söyledi. “Aksine daha çok çalıştık. Okullar başta olmak üzere iş ortaklarımız ve müşterilerimizin pandemi ile ilgili uyarı niteliğindeki materyallerinin üretimini yaptık. Yoğunluğumuz pandemi ile alakalı idi . Yine aynı zamanda çözüm ortağımız olan diğer matbaa ve reklam sektöründeki firmalardan tahsilat yapma noktasında sıkıntı yaşadık. Firmalar ödemelerde genel olarak zorlandılar. Pandemiden kaynaklı işyerimizde herhangi bir vaka ortaya çıkmadı. Müşterilerimizden sıkıntı yaşayan oldu ancak biz tedbiri elden bırakmadık. Gerekli önlemlerimizi aldık. Pandemi süreci bize birçok şeyi de öğretti. Sağlığın, hijyenin önemini kavrattı. Aşının olması bizi umutlandırıyor. Yeni yılda artık normalleşmek istiyoruz.”

“Takvim siparişleri tamamen durdu”

Matbaacılar Sokağı’nın geçmiş yıllardaki yoğunluğunu anlatan Graft Ofset/Matbaacılık sahibi Cesim Deniz, “Geçtiğimiz yılı son yıllarla kıyaslandığında  en kötü yılımızı geçirdik diyebiliriz” dedi.

2021 ile ilgili umutlu olmak istediklerini kaydeden Deniz, “Matbaacılar sokağı her yıl cıvıl cıvıl olurdu. Son iki yıldır sessizliğe büründü. 2021 yılına ait takvim siparişlerinin hiç olmaması  içinde olduğumuz durumu gösteriyor. Pandemi piyasaları ciddi şekilde etkiledi ancak temel sorun ekonomik problemler. Bugün Pazartesi, haftanın ve yılın ilk iş günü. Arayan müşterilerimiz oldu, bazı kalemlerde fiyat alma talepleri oldu. Umudumuzu korumak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“10 Matbaa kapattı”

“Mersin Matbaacılar sokağında 45 yıldır esnafım” diyen Eko Reklam sahibi Serdar Baş, “Son beş yıl içinde sadece bu sokaktan 10 matbaacı kapattı” diye konuştu.

Pandemiden dolayı işlerin tamamen durduğunu aktaran Baş şunları söyledi.  “İşçi çıkarmalar oldu. Kira, elektrik ve su faturalarını ödeyemez olduk. Hiçbir devlet kurumu ve yerel idareciden yardım alamadık. Kredi başvurularında bulunduk ancak kredi alma kriterlerine uygun görülmedik. Borcu olana kredi verilmiyor. Borçlu olduğum için kredi kullanamadım. Bizim matbaacılar sokağının canlanması için ekonominin düzelmesi lazım. Umutlu olmak zorundayız. Valiliğin ve belediyelerin esnafları destekleyecek çözümlerini arıyoruz.” (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İran’da bir ayda 150 kişi idam edildi

İran rejimi, Eylül ayında 150 kişiyi cezaevlerinde idam etti.  İran İnsan Hakları Örgütü, İran rejiminin ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir