Ana Sayfa / Dünya / Mahmud Abbas: Gazze’ye gitme kararı aldım

Mahmud Abbas: Gazze’ye gitme kararı aldım

Meclis’te konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “Barış ve güvenliğe giden yol Filistin’den geçer” diyerek, Gazze’ye gideceğini açıkladı. 

Meclis Genel Kurulu, El-Fetih ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın konuşması için olağanüstü toplandı. Kurula, Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanların Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları’nın yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer partilerin genel başkanları da katıldı.
DEM Parti milletvekilleri, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) bünyesinde verdiği direnişle efsaneleşen Leyla Halid’in fotoğraflarının yer aldığı dövizlerle Meclis Genel Kurulu’na katıldı.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un ardından Abbas Meclis kürsünde Arapça konuştu. Meclis TV, Abbas’ın konuşmasını aynı esnada Türkçe’ye çevirdi.
‘BARIŞA GİDEN YOL FİLİSTİN’DEN GEÇER’ 
İsrail tarafından yapılan soykırımın hedefinin Filistin’i yok etmek olduğunu belirten Abbas, “7 Ekim’den bu yana 40 bin kişi şehit edildi. 10 bin kayıp, 80 bin yaralı var. Bunlara rağmen dik durmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda Mısır ve Ürdün’ün tutumlarını takdirlerini karşılıyoruz. Bu tutumlar bizimle tamamen örtüşmektedir. Gazze, Filistin devletinin ayrılmaz asli bir parçasıdır. Gazze’de bir başka devlet olamaz, Gazze’siz Filistin devleti olamaz. İlk kıblemiz Kudüs’ten ödün vermemiz mümkün değildir. Filistin toprağının bir taşını gözden çıkaran bizden değildir. Kudüs kırmızı çizgimizdir. Bugünlerde orada ve şurada ‘savaş sonrası’ diye bir şeyden bahsediyorlar. Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ün tamamı, tek bir yönetim tarafından idare edilen coğrafi bir bütündür. Ve tek bir meşru hükümetin yönettiği Filistin topraklarıdır. Ve bu gerçekleşmezse hiçbir şekilde istikrar, sükunet olmaz. Ya bize hakkımızı verirsiniz ya da sizler özgürsünüz. Eğer bu yapılmazsa, bu şiddet sarmalı devam edecektir. Barış ve güvenliğe giden yol, Filistin’le başlar ve Filistin’le biter” dedi.
‘GAZZE’NİN 3’TE 2’Sİ YIKILMIŞ’ 
Saldırıların sonuç vermeyeceğini belirten Abbas, “O toprakların camileri de kiliseleri de bizimdir. Barışa giden yol Filistin’den başlar. Gazze, Batı Şeria ve Kudüs Filistin’in bütünüdür. İsrail hükümetinin yalanlarına aklı başında olan hiç kimse inanmaz. Sivillerin öldürülmesi, altyapısının tahrip edilmesi, halkın açlığa mahkum edilmesi bu yalanlara karşı gerçeklerdir. Şehitlerin çoğunu kadınlar ve çocuklar oluşturmaktadır. Gazze’nin altyapısının 3’te 2’sinden fazlası yıkılmıştır. Okul, kilise, hastane hepsi yıkıldı. Filistinliler evsiz ve yurtsuz bırakılmıştır. Buna rağmen ABD tam 3 kez veto hakkını kullanmıştır” diye konuştu.
KARARLAR UYGULANMADI
Abbas, “Bizim önceliğimiz bugün İsrail saldırganlığının durdurulması, işgalin topraklarımızdan uzaklaştırılması ve insani yardımların devam etmesidir. Filistinlilerin doğrudan topraklarından edilmesine karşı işgal güçlerinin faaliyetlerinin durdurulması gerekmektedir. Güvenlik Konseyi ile ilgili bundan dolayı bir talepte bulunduk. Bu kararların acilen uygulanmasını istedik. İsrail güçlerinin acilen çekilmesi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın tavsiye kararlarının uygulanmasını istedik. Bir tanesi bile uygulanmadı” diye belirti.
‘GAZZE’YE GİTME KARARI ALDIM’
Önümüzdeki bir çözüm kalmadı. Filistin’deki bütün kardeşlerimle birlikte Gazze’ye gitme kararı aldım. Bedeli hayatımda olsa gideceğim. Benim hayatım, bizim hayatımız, Gazze’de ölen hiçbir çocuğun hayatından değerli değildir.
Aynı bağlamda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) de çağrıda bulunuyorum. Gazze’den sonra inşallah Kudüs’e yöneleceğimizi de ifade ediyorum. Ebedi başkentimize de gideceğim.
Artık dünya yavaş yavaş adaletin, hakkın, zulmün ne anlama geldiğini anlıyor. Mücadeleci, sabırlı ve direnen Filistin halkımız adına ulusal kimliğimize, topraklarımıza, kutsal mekanlarımıza bağlıyız. Er ya da geç bağımsızlığımıza kavuşacağız. İşgal sona erecektir. Filistin özgür ve ebedi kalacaktır.”
Abbas’ın konuşmasının ardından kurula yarına kadar ara verildi. /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

9 ilde bazı alanlar orman statüsünden çıkarıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan kararıyla Mersin’in de aralarında olduğu 9 ilde, bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir