Seçimlerden sonra ciddi bir ekonomik krizin yaşandığını belirten KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu emekçilerinin Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerindeki taleplerini açıkladı.
Kamu çalışanlarının Toplu İş Sözleşme (TİS) sürecine ilişkin oluşturulan Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) heyeti, İzmir’de yapacağı görüşmeler öncesinde Tüm Bel-Sen Şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının gerçekleştiği salona, “İnsanca bir yaşam için grevli TİS’li sendika yasası istiyoruz” pankartı asıldı.
Basın toplantısında konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye’de ciddi bir geçinememe ve barınamama sorunu olduğunun altını çizdi. Bozgeyik, “Milyonlarca emekliyi ilgilendiren TİS sürecinde emeklilerin, emekçilerin talepleri için büyük bir mücadele veriyoruz. Toplu sözleşme düzenlemesi ile var olan yasa da, grev hakkı engelleniyor. Söz ve karar işverenden yana oluyor. Anlaşmazlıklarda Cumhurbaşkanlığının atadığı 6 kişilik heyet müdahale ediyor. Bu durum antidemokratiktir. Biz yeni bir yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini söylüyoruz” dedi.
‘KAMUSAL ALANA ULAŞIM ENGELLENİYOR’
Yeni rejim ile birlikte emekçilerin daha yoksul bir hayat yaşadığını kaydeden Bozgeyik, ücretler belirlenirken yoksulluk sınırının üzerinde bir hesap yapılması gerektiğini aktardı. 22 yıllık AKP döneminde kamuda özelleştirme politikalarının kamu emekçilerinin alanını daralttığını vurgulayan Bozgeyik, “Halkın kamusal alanlara ulaşımı engelleniyor. Cumhur ittifakı ile birlikte özgür bir yaşam ortadan kaldırılmış durumda. Kamudaki tüm personel açısından atanan kamu personeli liyakata bağlı olmayacak şekilde atanıyor. Kendisi gibi düşünmeyen kamu personellerinin burada engellenmesine yönelik çalışmalar var” diye konuştu.
‘GÜVENCELİ İŞ’
Bozgeyik, taleplerine ilişkin şunları söyledi:
“*Sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil, gibi her türlü güvencesiz istihdama son verilmesini, tüm kamu emekçilerinin güvenceli-kadrolu istihdam edilmesini ve eşit işe eşit ücret verilmesi.
*En düşük kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması, en düşük emekli maaşının Temmuz 2023 itibari ile net 15 bin TL’ye çıkarılması.
*‘Ek’, ‘ilave’, ‘seyyanen’ gibi her ne ad altında olursa olsun aldığımız tüm ek ödemelerin emekli aylığımıza yansıtılması.
*Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmasını, tükettiğimiz her şeyden alınan dolayı vergilerin düşürülmesini, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıklara son verilmesi için Servet Vergisi getirilmesi.
*Vergi matrahına esas tutarın yıllık yüzde 15 geçmeyecek şekilde düzenlenmesini, alınacak vergi diliminin yüzde 15’te sabitlenmesini, asgari ücret kadarının vergiden muaf tutulması uygulamasının kalıcı hale getirilmesi.
*Çalışma saatlerinin günlük 7, haftalık 35 saat olarak düzenlenmesini, Verilen sözlerin tutularak kamuda ise alımlarda ve görevde yükselmelerde mülakatın derhal kaldırılmasını, tüm kamu emekçileri ve emeklilerine 3600 ek göstergenin verilmesi.
*işyerlerinde kadına yönelik her tür ayrımcılık, şiddet, taciz ve mobbinge karşı gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını ve uygulanmasını, Tüm çalışanların 0-6 yas arası çocuklar için işyerlerinde nitelikli ve ücretsiz hizmet verecek kreşlerin açılmasını.
* Tüm kamu emekçilerine ücretsiz servis ve öğlen yemeği imkân sağlanmasını, yaşadığımız gerçek enflasyona göre giyim ve yakacak yardımı verilmesini, kamu toplu ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanılmasını sağlayacak aylık abonman kartı verilmesini, Konutu olmayan tüm kamu emekçilerine barınma hakkı kapsamında lojman sağlanmasını, bu gerçekleşinceye kadar kira yardımı yapılmasını, OHAL-KHK’leri ile hukuksuz ve keyfi olarak işinden, ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesini, geriye dönük tüm hak kayıplarının karşılanmasını.
*Kamuda engelli istihdamının arttırılmasını, engelli kamu emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesini istiyoruz.” /MA/
Tekrar kontrol edin
Adana’da 5 büyüklüğünde deprem
AFAD, Adana ve çevresinde hissedilen 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. AFAD, Adana ve çevre ...