HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, hal esnafının sorunlarını meclis gündemine taşıdı.
HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için soru önergesi verdi.
Dr. Rıdvan Turan önergesinde “Pandemi ve ekonomik krizin mağdur ettiği kesimlerden biri de hal esnafıdır. Hal esnafı, tarladaki tarım ürünlerinin pazarlanması ve dağıtılması konusunda faaliyet yürütürken, tarım alanındaki her türlü gelişmeden etkilendiği gibi kendi ticaret ağında da ciddi sorunlar yaşamaktadır. Hal esnafı, özellikle meyve ve sebze dağıtımının şirket tekeline girmesiyle birlikte, ticari faaliyetlerinin büyük oranda sekteye uğradığını düşünmektedir. Pandemi döneminde cirosunu en çok arttıran marketleri incelediğimizde, Hal esnafının ticari hacminin daraldığı yönündeki düşüncelerinin haklı olduğunu görebiliriz. Buna göre pandemi döneminde Türkiye’de en çok ciro elde eden market sıralamasında ilk dörtte sırasıyla, BİM, MİGROS, CARREFOURSA, ŞOK yer almaktadır. Pandemi döneminde BİM, yüzde 38 artışla 26,6 milyar TL ciro, MİGROS, yüzde 25 artışla 13,4 milyar TL, CARREFOURSA, yüzde 23 artışla 3,6 milyar TL, ŞOK ise yüzde 32 artışla 9,9 milyar TL ciro elde etmiştir. Bu büyük marketler zincirine sahip şirketlerin sadece pandemi dönemindeki ciro artışlarının yüksek oluşu kuşkusuz ticaret hacimlerini genişletmelerine paralel olarak artmaktadır. Bu büyük marketler pazarladıkları sebze ve meyveleri daha önce hal esnafından alırken son yıllarda tarla ile doğrudan ilişki kurarak hal esnafının ticaret hacminin ciddi biçimde daralmasına neden oldu. Hal esnafı son yıllarda hükümet ve sermayenin kıskacında günümüze kadar aldığı borçlarla ticarette kalmaya çalışırken birçok hal esnafı milyarlarca borç içinde iflas etmiştir. Hal esnafı, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan içinde bulundukları sorunların çözümüne yönelik politikaların uygulanmasını istemektedir.” dedi.
5 Soru
HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:
1) Bakanlığınız tarafından hal esnafının içinde olduğu sorunların çözümüne ilişkin herhangi bir girişim olacak mıdır?
2) Bakanlığınız tarafından Türkiye tarımının geleceğinde belirlenen hedefler ve politikalarda Hal Esnafını nasıl konumlandırıyorsunuz?
3) Bakanlığınızın hal esnafının borçlarının silinmesi/ertelenmesi konusunda herhangi bir çalışması var mıdır?
4) Türkiye’de son iki yılda kaç hal esnafı iflas etmiştir?
5) Bakanlığınızın hal esnafının ticari hacminin daralmasına yönelik önlem alınması konusundaki çalışmaları nelerdir? (HABERGRAM)