Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen “Uluslararası Tarsus Festivali” kentte sosyal hayatın canlanmasının yanı sıra, esnaflara da büyük katkı sağladı.
“Kleopatra Yılı” ana temasıyla 1.’si düzenlenen Uluslararası Tarsus Festivali’ne, 27 farklı ülkeden katılan folklor ekipleri, birbirinden güzel dansları ve gösterisiyle renk kattı.
Konserlerden eğlencelere, kadın stantlarından Slow Food Yeryüzü Pazarı’na, resim sergilerinden söyleşilere, yamaç paraşütünden kortej yürüyüşüne kadar onlarca etkinliğin ardı ardına düzenlendiği festivalde, Tarsus’un yöresel yemeklerinin ve yine kente özgü eşyaların, farklı kesimlerce tanınması sağlandı.
Oldukça geniş bir alana yayılan etkinlik programlarına katılan binlerce kişi, esnaflardan da alışveriş yaparak, gecenin geç saatlerine kadar canlılık yarattılar.
“Tarsus, Tarsus olalı ilk defa böyle bir şey gördüm”
Yarenlik Alanı’nda balıkçılık yapan Yaşar Ömgen, normalde iş yoğunluğunun akşam saat 17 sıralarında azalmaya başladığını, fakat festivalde gece 24’e kadar iş yaptığını belirterek, “Gayet mutluyduk, güzel bir iş oldu. Yıllardır buradayız, ilk defa böyle bir kalabalık gördük. Tarsus, Tarsus olalı ilk defa böyle bir şey gördüm. Normalde saat 5 veya 6’da kapattığımız dükkanı, akşam 11-12’ye kadar hep açık tuttuk. Umarım bu festivaller hep böyle devam eder” dedi.
“Bu ekonomik durgunlukta, festival iyi geldi”
Yine Yarenlik Alanı’nda börekçilik yapan esnaflardan Gökhan Yaygan, “Festival çok güzeldi, çok kalabalıktı. Festivalin, ekonominin böyle kötü olduğu, alışverişin az olduğu bir zamanda denk gelmesi çok güzel oldu. Her zaman olması bizim için faydalı bence, herkes için faydalı” ifadelerini kullandı.
“Festivalde iş yapmaktan oturamadık, nefes alamadık”
Tarsus’a özgü fındık lahmacun ustası Murat Gül ise, Tarsus’ta Büyükşehir tarafından böyle bir festival düzenlenmesinden dolayı mutluluk yaşadığını belirterek, “Ben bu festival için öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanımız sevgili Vahap Seçer’e çok teşekkür ediyorum. Yoğun bir insan katılımı oldu. Biz nefes almadık o gün. Bir dakika oturamadık. Dışarıdan gelen insanların, yaptığımız ürünleri yediği zaman ‘ustacığım ellerinize sağlık’ demesi, onların beğenmesi, Tarsus’u beğenmesi bizi daha çok motive etti. Yıllardır böyle bir şey yaşamadığımız için, biz de şaşırdık açıkçası, ama güzel oldu” şeklinde konuştu.
“Bu festival Tarsus’u gerçekten Türkiye’ye tanıttı”
Tarsus’un tanınmış ayrancılarından olan ve tarihi Abacı Han bölgesinde 1977 yılından bu yana esnaflık yapan Orhan Değer, “Tarsus’un en eski esnaflarından biriyiz. Çok müthiş bir insan patlaması yaşandı. Her yöreden insanlar geldi. Ayranımızı, lahmacunumuzu tattılar ve buranın yemeklerinin ne kadar güzel, lezzetli olduğunu gördüler. Tarihi yerlerimizi gezdiler. Tarsusumuza çok büyük bir katkısı oldu. Ben 77’den bu yana böyle bir kalabalık, böyle bir insan topluluğu görmedim. Her çeşit insanla tanıştık. Bizim için mükemmel oldu. Bu festival Tarsus’u gerçekten Türkiye’ye tanıttı” diye konuştu.
“Büyük bir hareketlilik ve coşku yaşadık”
Yine Tarsuslu humus ustası Bülent Döven, “Halkımız coştu, coşkunluk vardı. Hareketlilik yaşadık, çok güzel ilgi ve sevgi aldık. Belediye Başkanımıza bu yönden çok teşekkür ederiz. Bir coşku vardı. Yabancılar geldi buraya, onlara güzel hizmet verdik. Artı Vahap Başkanımız buraya geldi, kendi elleriyle humus yaptı ve çok mutlu oldu. Biz de ondan dolayı çok mutlu olduk” dedi.
“Festivalde çok güzel iş yaptık”
Tarsus’ta 50 yılı aşkın bir süredir şalvar ve yöreye özgü sekiz köşe kasket satan esnaflardan Yusuf Sucularlı, festivalde güzel iş yaptığını vurgulayarak, “Festival çok güzel oldu, çok iyi şeyler oldu. Lokantacıdan künefeciye, tatlıcıdan şalvarcıya herkes iş yaptı. Çok memnun kaldık, devamını diliyoruz. Özellikle Vahap Bey’e teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Tarsus’un tanıtımı için çok güzel bir etkinlikti”
Festivalde arkadaşlarıyla birlikte doyasıya eğlendiğini belirten gençlerden Merdan Kesici “Çok güzeldi. İnsanlar Hatay’dan, Mersin’den, Adana’dan geldi. Her sene olmasını isteriz. Gurur duyduk Tarsus’la” derken; festivalde, başta kortej yürüyüşü olmak üzere, diğer sosyal etkinliklere katıldığını söyleyen Özgür Gülbahar, “Katılımda inanılmaz bir coşku vardı. Gece gündüz kamp yapıldı. Yamaç paraşütü etkinlikleri yapıldı. Tarsus’un tanıtımı için çok güzel bir etkinlikti. Yani olağanüstü bir havada geçti” şeklinde konuştu. (HABERGRAM)