Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada sağlık çalışanlarından sonra eğitim bileşenlerine öncelikli grup olarak aşı yapılması çağrısında bulundu. Eğitim Sen açıklamasında, “15 Şubat’ta yüz yüze eğitimi başlatmayı düşünen iktidar, aşı planlamasında sağlık çalışanlarından sonra eğitim bileşenlerine öncelikli grup olarak yer vermelidir. Eğitime ek bütçe, ek kadro ataması planlamalı ve planlamasını kamuoyuyla paylaşmalıdır.” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 15 Şubat tarihinde eğitimi yeniden başlatması beklenirken, Eğitim Sen aşı programı kapsamında eğitim bileşenlerine öncelik verilmesi çağrısında bulundu.
Uluslararası Eğitim Günü nedeniyle bir açıklama yayınlayan eğitim Sen, “BM’nin 73/25 sayılı kararı kabul etmesinin ardından, 24 Ocak her yıl eğitimin barış ve gelişmedeki rolünün kutlandığı gün olacak. Bu nedenle BM, tüm üye devletleri ve ilgili kurumları, ayrıca kitle örgütlerini, akademik kurumları, tek tek bireyleri ve diğer tüm kesimleri bu günü kutlamaya davet etti.” hatırlatmasında bulundu.
İlk olarak 2019 yılında başlayan Uluslararası Eğitim Günü’nün bu yılki temasının “COVID-19 Kuşağı için Eğitimi Kurtarın ve Yeniden Canlandırın” olarak belirlendiğine işaret eden Eğitim Sen açıklamasında şunlara yer verdi.
18 milyon öğrenci etkilendi
“Ülkemizde COVID-19 döneminde daha belirgin hale gelen eşitsizliklere ve bunun eğitimdeki yansımasına yanıt vermek için acil ve kararlı adımlar atılması gerekiyor. COVID-19 pandemisi ortaya çıktığı andan itibaren okulların kapatılması, uzaktan eğitime geçilmesi sonucunda 18 milyon öğrenci etkilendi. Bu sayının en az yüzde otuzu uzaktan eğitime erişemediği için eğitimden koparılmış halde. Toplumun en yoksul kesimleri bu süreçten en yoğun etkilenenler oldu.
Eğitim bileşenlerine öncelik verilmeli
Milyonlarca öğrencinin yaşamını doğrudan etkilediği için COVID-19 bağlamında atılacak adımlardan iktidar ve MEB sorumludurlar. Tam da yüz yüze eğitimin yeniden başlatılmasının tartışıldığı bugünlerde okulların güvenli bir biçimde açılabilmesi için eğitim emekçilerinin aşı planlamasında öncelikli grupta yer alması, eğitime gerekli ödeneğin ayrılması gerekiyor.
Ciddi bir eğitim politikası olmadan, kamuoyuyla paylaşılan gerçekçi bir planlama olmaksızın eğitimde yaşanan krizden çıkmak, çıkmayı umut etmek gerçekçi değildir.15 Şubat’ta yüz yüze eğitimi başlatmayı düşünen iktidar, aşı planlamasında sağlık çalışanlarından sonra eğitim bileşenlerine öncelikli grup olarak yer vermelidir. Eğitime ek bütçe, ek kadro ataması planlamalı ve planlamasını kamuoyuyla paylaşmalıdır. Sınıfları nasıl düzenleyeceklerinin, okullarda test yapabilme hazırlıklarının ve tüm okullarda hijyen konusuna ilişkin nasıl bir çalışma yürütüleceğinin bilgisini net ve gerçekçi rakamlarla ortaya koymak durumundadırlar.”
Açıklamada devamla Eğitim Sen yüz yüze eğitim için bütün önlemlerin alınması ve herkes için eşit ulaşılabilir bir eğitim çağrısı yaptı. (HABERGRAM)