MEB’in yüz yüze eğitim ve online eğitim için bir planlamasının olmadığını ifade eden Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu, “Gerekli önlemler alınmazsa yüz yüze eğitim sürdürülemez” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kararı doğrultusunda kademeli yüz yüze eğitime geçiş kapsamında köy okullarının tüm kademeleri ve tüm özel anaokulları hafta başı açıldı.
Resmi ve özel ilkokullar ile bu ilkokullara bağlı anasınıfları ve özel eğitim sınıfları da 1 Mart’ta seyreltilmiş şekilde haftada iki gün yüz yüze eğitime başlayacak. Bu yıl sınava girecek 8’inci ve 12’nci sınıflar ise isteğe bağlı olarak 1 Mart’ta yüz yüze eğitime başlayacak.
Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu, yaklaşık bir yıldır devam eden uzaktan eğitim ve MEB’in programına dair değerlendirmelerde bulundu.
MEB’in yüz yüze eğitim için gerekli önlemleri almadığını savunan Muşlu, “İlk dönem okullar çok kısa bir süre açık kaldı. Öğrencilerin üçte biri, yaklaşık 6-7 milyon öğrenci uzaktan eğitime erişemedi. Uzaktan eğitime ulaşma imkanına sahip olmayan, tarım işçiliğinde çalışanlar, özel eğitime muhtaç çocuklar, anadili farklı olanlar, kız çocukları eğitimden koptu. Online eğitim yarattığı sorunlar sadece çocukları etkilemedi. Ailelerde de sosyal ve psikolojik sorunlara yol açtı” diye belirtti.
Bütçe ayrılmadı
Dünyayı etkisine alan koronavirüs (Kovid-19) salgınında zorunlu olarak uzaktan eğitim koşullarının oluşturulması gerektiğinin altını çizen Muşlu, “Online eğitim için öğrencilere yeterli tablet dağıtılmalı, internet sağlayabilmelisiniz. Uzaktan eğitimin altyapısı hazırlanması için ek bütçe oluşturulmalı. Oysa bunun için ek bütçe sağlanmadığı gibi MEB’e bütçeden ayrılan pay giderek azaltıldı. Oluşturulan bütçe personel maaşlarıyla belirli harcamalara sınırlandırıldı. Uzaktan eğitimde dünyaya örnek olduklarını söylemeleri bu gerçeği değiştirmiyor” diye konuştu.
Gerekli önlemler alınmalı
Uzaktan eğitimin olağanüstü koşullarda kısa bir süre için yapılabileceğini, tedbirlerin alınarak eğitimin yüz yüze olması gerektiğini ifade eden Muşlu, şu önerilerde bulundu: “Yüz yüze eğitime geçmek için seyreltilmiş sınıflar, yeni derslikler hazırlanmalı. Sınıfları bölündüğünde ek öğretmene ihtiyacınız var. Okulun koridorları, trabzanlar, merdivenlerin temizliği için ek personel gerekecek. Öğretmen atamaları, personel alımı yapılacak mı? Yüz yüze eğitimde her gün öğretmene ve öğrenciye maske dağıtmanız gerekiyor, okul girişlerinde hijyen malzemeleri, tuvaletlerde sabunlar kullanılacağı için sık sık yenilenmesi gerekiyor. Bunlara ilişkin bir açıklama, hazırlık var mı? Bu konulara ilişkin MEB’in hiçbir açıklaması yok. Eğer bakanlık bu konuda bir açıklama yapmıyorsa bir planlaması da yok demektir.”
Uzaktan eğitim eşitsizlik yarattı
Uzaktan eğitimin büyük bir eşitsizlik yarattığına dikkat çeken Muşlu, en dezavantajlı bölgelerin ise kırsal bölgelerde yaşayan çocuklar olduğunu söyledi. Muşlu, “Kırsal alanda internet ağı bağlantısı yok. Telefonlarla dahi istediği gibi internete giremiyor. Yüz yüze eğitimin köylerde başlaması doğru bir tutum olsa da tüm önlemlerin alınması gerekiyor. Mevcut politikalarla bir süre sonra orada da uzaktan eğitime geçilebilir” ifadelerini kullandı.
MEB açıklama yapmalı
Bu yıl sınavlara girecek olan 8’inci ve 12’nci sınıf öğrencilerin yüz yüze eğitime geçmeleri için belirlenen tarihin afaki olduğunu dile getiren Muşlu, “Tedbirlerin alınmadığı bir ortamda 1 Mart’ta okulların açılması imkansızdır. Şimdiden kendileri de bunu yavaş yavaş dillendirmeye başladı. Biz açık ve net olarak MEB’in kamuoyunun önüne çıkıp planlamalarının ne olduğunu anlatma çağrısı yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Öğretmenlerin aşılama takvimine değinen Muşlu, “Birinci doz ile ikinci doz arasında 28 gün var. Aşının ikinci dozundan sonra 10 gün beklenmesi tavsiye ediliyor. Öğretmenler bugün aşılanmaya başlanılırsa Mart ayının sonuna doğru ancak okullar yüz yüze açılabilir” dedi. (Ankara MA)
Tekrar kontrol edin
Adana’da 5 büyüklüğünde deprem
AFAD, Adana ve çevresinde hissedilen 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. AFAD, Adana ve çevre ...