Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi öncülüğünde başlatılan “Çocuklarda Bilinçli Ekran Kullanımı Projesi” devam ediyor. Çocuklarda teknoloji bağımlılığı konusunda bilinç ve farkındalık oluşturmanın yanı sıra tedavi planlamak için hayata geçirilen projenin üçüncü oturumu Macit Özcan Spor Kompleksi’nde gerçekleştirildi. Pandemi ile daha da önemli hale gelen projenin üçüncü oturumuna aileler ve çocuklar birlikte katıldı. Ailelerin yanı sıra oturuma farklı okullardan öğretmenler, psikolojik danışmanlık ve rehberlik birimleri de katılım sağladı.
Aileler ve çocuklarla yürütülen üçüncü oturumda; Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi’nde görev yapan Uzman Psikolog Yücel Şavklı, Çocuk ve Genç Psikiyatristi Aybüke Tuğçe Mustan, Çocuk ve Genç Psikiyatristi Uzman Dr. Ceren Söğüt Direk tarafından 3 grup oluşturuldu ve bir drama çalışması gerçekleştirildi. Ebeveynler çocuklarıyla yer değiştirerek evde ekran kullanım süreleri ile ilgili sıklıkla yaşadıkları bir sahneyi canlandırdı. Rol değişimiyle ebeveynler ve çocukların karşı tarafın rolüne girip ne hissettiğini anlaması amaçlandı. Uzmanlar etkinliğin sonunda aileler ve çocuklardan olumlu geri bildirim aldı.
Projenin son oturumunda ailelerle yeniden görüşülecek. Program bittikten 1 ay sonra ise tekrar ailelerle iletişime geçilerek, uzmanlar tarafından süreç değerlendirilmesi yapılacak.
“Ailelerde süreç içerisinde ciddi ilerlemeler olduğunu gözlemleyebiliyoruz”
Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi’nde görev yapan Uzm. Psikolog Yücel Şavklı, pandemi ile birlikte ekran kullanım sürelerinin uzadığını, bunun çağın en büyük problemlerinden biri haline geldiğini ifade ederek, “Kliniğe de en çok başvuru bu alanda olmaya başladı ki Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu anlamda bir çalışma hazırladık. Bugün üçüncü oturumu tamamladık. Hem ebeveyn hem çocukla birlikte canlandırmaların olduğu bir oturumdu. 4 oturumun sonunda da bizlere destek veren misafir hocalarımızla birlikte hedeflediğimiz noktalara ulaşmayı planladık. Ailelerde de şu süreç içerisinde ciddi ilerlemeler olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Bununla ilgili geri bildirimler alıyoruz” dedi.
“Güzel bir katılım oldu”
Çocuk ve Genç Psikiyatristi Uzman Dr. Ceren Söğüt Direk, teknoloji bağımlılığının diğer bağımlılık türleri gibi olmadığını, hayattan tamamen çıkarılamayacağını belirterek, “Teknolojinin olmadığı bir hayat düşünülemiyor. Bunun sonucunda da aslında biz ‘teknolojiyi nasıl bilinçli ve etkin kullanabiliriz’ konusunu ailelerle çalışmak istedik. Bu oturumdaki amacımız anneler ve çocuklar rolleri değiştiği zaman aslında duygular birbiriyle nasıl değişiyor bunu anlamak. Karşıdakinin ne hissettiğini yani anne bir şey söylediğinde, bir sınır koyduğunda acaba çocuk ne hissediyor? Ya da çocuk anne olduğunda kendi çocuğu ne gibi önerilerde bulunuyor? Bunları gördük. Çok ilginç durumlar ortaya çıktı. Güzel bir katılım oldu” diye konuştu.
Çocuk ve Genç Psikiyatristi Aybüke Tuğçe Mustan, ebeveynlerin ve çocukların rolleri değişmesinin empati yapmayı da geliştirdiğini anlatarak, “Bütün ebeveynler çocukları için iyi şeyler istiyorlar tabii ki ama acaba bunu ifade edebiliyorlar mı? Anne, baba çocuğun duygularını anlayabiliyor mu? Dolayısıyla bu rol değişiminin amacı her kişinin karşı tarafın rolüne girip ne hissettiğini anlamasıydı. Çok iyi geribildirimler de geldi ailelerden. Çocuklar da güzel çözümler buldu. Mesela anne, babalarının bulamadığı çözümleri çocuklar anne, baba rolüne girdiklerinde buldu. Bu atölyenin amacı buydu” dedi.
“Sağ olsunlar bize bir adım attılar”
Etkinliğe 12 yaşındaki oğlu ile birlikte katılan İffet Gölcü, çocukların dijital farkındalığının geliştirilmesi için hazırlanan programın kendileri için bulunmaz fırsat olduğunu, çocuğunun farkındalığının arttığını ve itirazlarının azaldığını dile getirerek, “Gerçekten çok deneyimli arkadaşlar bize bu konuda ön bilgi verdi. Önce aileler toplandı, sonra çocuklar ayrı alındı, kendi aralarında bir takım oyunlarla muhtemelen farkındalık geliştirmeye çalıştılar. Şimdi veli ve çocuk beraber etkinlikler yapıyoruz. Aslında empati kurmayı sağlıyor. Bir sonraki aşamada sadece bizi alacaklar. Belediyemize, uzman arkadaşlarımıza çok teşekkür ederiz. Hakikaten biz faydalandık. Dijital hayatımızın gerçeği, olmazsa olmaz ama süreci iyi yönetmek, çocuklarımızı kaybetmeden bir şeyler yapabilmek bence önemli. Sağ olsunlar bize bir adım attılar. Biz de bu konuda kendimizi yetiştireceğiz” dedi.
“Çocukta ufak ufak değişmeler başladı”
İbrahim Narin, 3 haftadır geldikleri etkinlikler sonucunda çocuğunun ekran süresinde azalma ve değişimler gördüğünü belirterek, “Çocukların bilişimle ilgili alışkanlıklarını, bağımlılıklarını azaltmaya çalışıyoruz ama bazen üstesinden gelemiyoruz. Yardım ihtiyacı hissediyoruz. Böyle bir etkinlik olduğunu duyduğumuzda da katılmak istedik. Etkinlikte hocalarımızın bayağı bir katkısı oldu. Çocukta ufak ufak değişmeler başladı. Bu teknoloji bağımlılığını bir şekilde çözmeye çalışıyoruz. Daha önce mesela söylediğimizde biraz uzatıyordu, kalkmak istemiyordu. Şimdi ‘tamam baba 5 dakika sonra kalkıyorum’ diyor, kalkıyor. Yani bazı etkiler oluşmaya başladı” dedi.
Sibel Ateş ise 8 yaşındaki oğlunun çok fazla bilgisayar oyunu oynadığını anlatarak, “Buraya geldikten sonra daha bilinçli olduk. Ben genellikle çok telefonla oynayan biri değilim ama çocuğum çok fazla oynadığı zaman başka şeyler onun hayatında yok gibi gözüküyordu ama şimdi daha farklı oldu tabii. Herkesin böyle bir programda bulunmasını isterim, tavsiye ederim” dedi. (HABERGRAM)