Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, başlattıkları kampanyayla tek doz aşı oranının yüzde 63’lere, çift doz oranın ise yüzde 41’lere yükseldiğini belirterek, bu durumun vaka sayısında düşüş sağladığına dikkat çekti.
Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle getirilen kısıtlamaların kaldırıldığı 1 Temmuz’dan bu yana, vaka ve ölüm sayısı artarak devam ediyor. Kısıtlamaların kaldırılmasıyla 6 Eylül’de yüz yüze eğitimin de başlaması, kaygıları arttırdı. Özellikle bölgede okul ve sınıf mevcutlarının çok kalabalık olması vaka ve ölüm sayısındaki artışa davetiye çıkarırken, Diyarbakır’da şimdiye kadar 20’den fazla sınıfta salgın nedeniyle eğitime ara verildi.
Vaka ve ölüm sayısının yüksek olduğu Diyarbakır’da, sivil toplum örgütü ve siyasi partilerin içerisinde yer aldığı Sivil Toplum Pandemi Koordinasyonu, 28 Temmuz’da “Aşı olmak toplumsal sorumluluğumuzdur” kampanyası başlattı. Kampanyanın ardından aşılama oranında artış yaşandı. Bu durum kentte pik yapan vaka ve ölüm sayısında düşüşü de sağladı. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, kentte salgının geldiği aşamayı ve yaşanan sorunları anlattı.
VAKA VE HASTA SAYISINDA DÜŞÜŞ
Turan, kentte günlük vaka sayısının 400’lere düştüğünü, yatan hasta sayısında da benzer düşüş olduğunu aktardı. Pandeminin hastanelerde değil ancak bulaş zincirinin kırılmasıyla kontrol altına alınabileceğini vurgulayan Turan, “Yaklaşık 1 buçuk senedir kapalı olan okullar açıldı. Okulların en son kapanan ve en önce açılan yerler olması gerekiyordu” dedi.
SINIF MEVCUTLARI DÜŞÜRÜLMELİ
Turan, okullarda alınması gereken tedbirlere değinerek, şunları söyledi: “Okullardaki mevcut sınıf yoğunluğunu düşürmek gerekiyor. Kalabalık ve kapalı ortamlar virüsün yayılması için elverişli ortamlar oluyor. Sınıf mevcutlarının düşürülmesi, doğal havalandırmanın yapılması gerekiyor. Aşılanma oranının arttırılması gerekiyor. Tüm eğitim personellerinin aşılanması gerekiyor. Bunları yaparken, aşı için insanların kafalarındaki soru işaretleri giderilerek, ikna edilmeleri gerekiyor. Maske başta olmak üzere kişisel hijyen ürünleri ücretsiz bir şekilde dağıtılmalı. Yaygın test yapılarak, asemptomatik (semptomsuz) geçirenlerin de tespit ve izolasyonu sağlanarak, takipleri yapılmalıdır.”
ÇIKIŞ YOLU: AŞILANMA
Aşının önemine vurgu yapan Turan, “Pandemileri bitiren aşılar olmuştur. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde aşılar önemli araçlarımızdan biridir. Bugüne kadar aşılar sayesinde birçok insanımızın hayatı kurtuldu. Aşı sayesinde yeryüzünden silinen hastalıklar oldu. Pandeminden de çıkış yolu aşı olacaktır” şeklinde konuştu.
SORU İŞARETLERİ GİDERİLMELİ
Aşı yapanların hatalığı daha hafif geçirdikleri ve yoğun bakıma daha az ihtiyaç duyduklarını belirten Turan, aşı çalışmaları kadar aşı hakkında bilgilendirme çabalarının da çok önemli olduğunu ve bu sürecin şeffaf bir şekilde yürütülerek insanların kafalarındaki soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.
KAMPANYANIN ETKİSİ
Turan, geçtiğimiz ay başlattıkları aşı kampanyasına dair şunları söyledi: “Bu kampanya kapsamında demokratik kitle temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve muhtarlarla birlikte bir araya geldik. Yurttaşların katıldığı bir panel, forum düzenledik. İnsanların kafasındaki soru işaretlerini dinleyerek ve bunlara bilimsel çerçevede cevaplamaya çalıştık. Yaptığımız kampanyalar karşılığını buldu. Kampanya öncesi birinci dozda bile yüzde 22, ikinci dozda yüzde 14 olmamıza rağmen aşıdan sonra bu oran yükselmeye başladı. Şu anda bu oran kentte birinci dozda yüzde 62-63’lere, ikinci dozda ise yüzde 40-41’lere yükseldi” şeklinde kaydetti. /MA/
Tekrar kontrol edin
İzmir’de kadın cinayeti
Torbalı ilçesinde yaşayan Mehmet Tosun, eşi Hasibe Tosun ile üvey ağabeyi İsa Akay’ı katletti. İzmir’in ...