Ana Sayfa / Ekonomi / DİSK’ten 5 temel talep

DİSK’ten 5 temel talep

“Hayat pahalı emek ucuz bu böyle gitmez” diyerek bir araya gelen DİSK’e bağlı sendikalar, 5 temel taleplerini sıralayarak, mücadelelerini bir üst aşamaya taşıyacaklarını söyledi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), temel gıda maddeleri ve faturalara gelen zamlara karşı Kadıköy’de bulunan İskele Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama öncesi meydanda bir araya gelen işçiler, çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekerek, “Direne direne kazanacağız”, “Kan zulüm, işkence işte AKP”, “Yapılan zamlar geri alınsın” sloganları attı.
Açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri, Farplas işçileri ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada “Hayat pahalı emek ucuz bu böyle gitmez” pankartı açılırken, “Genel grev genel direniş”, “Ek protokol şart”, “Eriyen maaşlara iyileştirme istiyoruz” dövizleri taşındı.
DİSK’İ PROTESTO ETTİLER
DİSK’in işçilere sahip çıkmadığını düşünen bir grup da açıklamaya “Sen sendikasın kendine gel işçiye sahip çık”, “DİSK kazığı mı yiyoruz” dövizlerini taşıyarak DİSK’in işçilere daha fazla sahip çıkmasını istedi.
MİLYONLARIN UMUDU TÜKENDİ
Açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, zamların durmak bilmediğini söyledi. Gelen faturaların soyguna dönüştüğünü belirten Çerkezoğlu, “Enflasyon rekor üzerine rekor kırıyor. Gıda enflasyonu devletin resmi verilerine göre bile yüzde 60’a dayandı. Türkiye gıdada ithalata mahkûm hale geldi. İşsizliğe çare bulunmuyor, her evde en az bir işsiz var. Daha da kötüsü milyonların iş bulma umudu dahi tükendi. Elektrik kesintileri, doğalgaz kesintileri bu karakışı daha da karartıyor, çekilmez hale getiriyor” dedi.
HAYATTA KALMAK İÇİN ÇIRPINIYOR
Pandemiye dair alınan tüm önlemlerin ve desteklerin kaldırıldığını hatırlatan Çerkezoğlu, “Halk yeterli sosyal destek almadan kendi başının çaresine bakmaya, kendi canını, sağlığını korumaya çalışıyor. Bu ülkede yaşamak zor, hayat pahalı ama emeğimiz ucuz, canımız ucuz.  Asgari ücrete, memur maaşlarına ve emeklilere yapılan artışlar daha yılın başında eridi gitti. Hiçbir ücret artışı yaşadığımız gelir kaybını telafi etmedi. Çalışan, üreten, emek veren milyonlar bugüne kadar insanca yaşamak için mücadele verirken, artık hayatta kalmak için çırpınıyoruz. Bizler borçlanarak, ekmeğimizden kısarak, yaşamaya vakit kalmayacak kadar çok çalışarak hayatta kalma mücadelesi verirken birileri servetine servet katıyor” diye belirtti.
HAYAT PAHALI EMEK UCUZ
AKP-MHP iktidarının bu ağır ekonomik koşullarda geçim mücadelesi veren halkı korumak yerine, zenginleri, sermayeyi ve bankaları koruduğunun altını çizen Çerkezoğlu, “Yandaş şirketlerin vergileri sıfırlanıyor. Pandemide bile işsizlik sigortası fonundan  patronlara kaynak yağıyor. ‘Döviz Garantili Mevduat’ hesabı adı altında bizim vergilerimizden bankalara ve zenginlere kaynak aktarılıyor. Bu düzende fakir daha fakir, zengin daha zengin oluyor. Ama artık bu düzen böyle gitmez. İşçiler son bahardan beri insanca yaşanacak bir ücret için işyerlerinde, meydanlarda ayağa kalkıyor. Halkımız zamlara karşı ülkenin dört bir yanında seslerini yükseltiyor. Bu düzende hayat pahalı, emek ucuz” ifadelerini kullandı.
TALEPLER
1 Ekimde başlattıkları “Geçinmek istiyoruz” eylemlerini yeni bir mücadele sürecine taşıyacaklarını dile getiren Çerkezoğlu, bir mücadele sürecini bütünleştirmek için yola çıkacaklarını belirtti. Ülkenin tüm değerlerini işçilerin ürettiğini ifade eden Çerkezoğlu, 5 temel taleplerini ise şöyle sıraladı:
“*  Elektrik, su ve doğalgaz başta olmak üzere temel tüketim malzemelerine yapılan zamlar derhal geri alınmalıdır. Faturalardaki vergi yükü ortadan kaldırılmalıdır. Gıdada yapılan vergi indiriminin de fiyatlara yansıması sağlanmalıdır.
*  Tüm maaş ve gelirlerde en az asgari ücrete yapılan artış oranında artış yapılmalıdır. Yılın ilk ayında açlık sınırına gerileyen asgari ücret yeniden belirlenmelidir. En düşün emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır.
*  Vergide adalet istiyoruz. Bu ülkede az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınan, faizin, rantın vergilendirildiği adaletli bir vergi sistemi istiyoruz.
*  Esnaf kuryelik, taşeron, kendi hesabına çalışma, özel istihdam büroları gibi tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine derhal son verilmelidir. İLO tarafından benimsenen insan onuruna yaraşır bir çalışma biçimi istiyoruz.
*  Yaşanan bütün olumsuzluklara karşı emeğimizin ve çocuklarımızın geleceğini koruyabilmemizin bir tane yolu var. O da örgütlü olmak. O nedenle işçi sınıfının sendikal hakları önündeki engeller kaldırılmalıdır.”  /MA/
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İstanbul’da barajlarda doluluk oranı düşüyor

İSKİ’nin verilerine göre, İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 32.25’e düştü.  İstanbul’da son günlerde ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir