Ana Sayfa / Ekonomi / Bulut, ‘İnşaat sektörü zorda’

Bulut, ‘İnşaat sektörü zorda’

Marvista İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Bulut: “İnşaat sektörü zamlar nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor” dedi.

Mersin’de uzun yıllardır inşaat sektöründe yatırımlar yapan Marvista İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Bulut, inşaat malzemelerinin artışından yakınarak, zamların durmasını ve fiyat istikrarının sağlanmasını istedi.

Mersin’de uzun yıllardır  inşaat, otel ve birçok alanda yatırımları olan Marvista inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Bulut, inşaat malzemelerinin çok artmasına tepki göstererek, fiyatların düşmesini istedi.

“İNŞAAT MALİYETLERİ YÜZDE %100 ARTTI”

Son 1,5 yılda inşaat maliyetlerinin yüzde 100 arttığını belirten Müteahhit Bulut, şöyle konuştu “Başta demir ve çimento olmak üzere tüm inşaat malzemelerine büyük zamlar geldi. Bazı kalemlerde yüzde 145’e varan zamlarla karşı karşıya kaldık. Böyle bir durumda proje üretmek mümkün değildir. Vatandaşa % 100 zam olarak yansıyacaktır. Bu fiyat artışları kaçınılmazdır. TÜİK tarafından açıklanan İnşaat Maliyet Endeksi Aralık 2020 verilerine göre inşaat malzemelerinin maliyeti % 30,34 arttı.9 aydır demir ve çimento başta olmak üzere girdi maliyetlerinin artması ile sektörde büyük bir krizin içerisinde mücadele ediyoruz. Çimento fiyatları çok artmış durumdadır. Ürünlerde fiyat istikrarının sağlanması ve tedariklerin sorunsuzca yapılmasını istiyoruz. Salgınla birlikte Çin’den mal tedarikinde yaşanan sıkıntılar, ülkemiz sanayisinin tercih edilirliğini ve ihracat olanaklarının artmasını sağlamıştır. Bu süreçte dövizde yaşanan fiyat artışı da iş insanlarımızın ihracat hevesini artırmıştır. Ancak iç piyasadaki talep karşılanmadan ham madde ve yarı mamul inşaat malzemesi ihraç edilmesi sektörümüze Covid – 19’dan daha fazla zarar verdi. Üreticilerin yüksek fiyatla, ihracata yönelmesi iç piyasadaki fiyatların daha fazla yükselmesine neden oldu. Arz talep dengesinin iç piyasa aleyhine bozulması, inşaat firmalarını karaborsadan ve çok yüksek fiyatlarla malzeme temin etmeye zorlamaktadır. Bu ürünlerin konut satış fiyatlarından daha yüksek fiyata, kontrolsüzce ihraç edilmesi ülkemizin yerli üretim gücü olan inşaat firmalarına, firmaların sağladığı istihdama, gelirlerinden mahrum kalacak devlete ve ev hayali kuran vatandaşlarımıza zarar vermektedir. Sektör temsilcilerimiz ekonomik sıkıntılar ve salgının olumsuz şartları ile uğraşırken bir de zam yağmuruyla baş etmek durumunda kalmıştır.”

“İNŞAAT SEKTÖRÜ ZAMLAR NEDENİYLE BÜYÜK SIKINTI YAŞIYOR”

“Son bir yıllık süreçte fiyat artışlarında yüzde 127 artış ile demirin başını çektiğini dile getiren Bulut,” Mdf, cam, çimento ve yalıtım ürünleri gibi birçok inşaat ana kalemlerindeki fahiş artışlar sektörü ciddi anlamda sıkıntıya sokmaya devam ediyor. En çok fiyat artışı çatı malzemeleri gibi dövizle aldığımız ürünlerde yaşanıyor. Geçen yıl 3 bin 500 liraya aldığımız demiri bugün 7 bin liraya alıyoruz. 150 liraya aldığımız betonun fiyat bugün 250 lira oldu. İnşaat ruhsatlarında yüazde 70 bir azalma var. Birçok firma inşaat sektöründen çıkmak istiyor. Çok sayıda müteahhit yeni projeye başlamak istemiyor. Çünkü aldıklarını yerine koyamıyor, satışlarından kar elde edemiyorlar. Geçen yıl konut kredi faizlerinin yüzde 0,64’e çekilmesiyle Türkiye’deki konut stokunun büyük bölümü tükendi. Stok olarak yarım kalan projelerdeki satılacak konutlar var ama bunlar da vatandaşın talebini karşılamıyor. Konut stoku ihtiyacının yanında deprem nedeniyle dönüşüm bekleyen 7 binin üzerindeki konutla ilgili hiçbir hazırlık yok.  Çünkü sektör saymış olduğumuz sebeplerden dolayı neredeyse durma noktasına geldi. Bu sıkıntıların giderilmesi için demir, beton gibi ürünlerin iç piyasada satışını kolaylaştıracak adımlar atılarak, müteahhit firmalara destekler sunulmalı. Ayrıca konut kredi faizlerinin de düşürülmesi hem firmalara hem de vatandaşa fayda sağlayacaktır. İnşaat maliyetlerindeki artıştan konut fiyatları da etkileniyor ve konut sahibi olmak isteyen vatandaş bu yüzden talebini ertelemek durumunda kalıyor.” diye konuştu. (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

İstanbul’da barajlarda doluluk oranı düşüyor

İSKİ’nin verilerine göre, İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 32.25’e düştü.  İstanbul’da son günlerde ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir