Narenciye ve sert çekirdekli meyvelerdeki Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesindeki Yeni Metotlar ve Kısır Böcek Salımı ile ilgili gelişmeler, kent protokolünün katılımıyla Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Akif Kansu Toplantı Salonu’nda gerçekleşen “Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadelede Son Gelişmeler” konulu toplantıya Vali Dr. Süleyman Elban, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Neslihan Boyan, Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas, İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, akademisyenler, üreticiler ve öğrenciler katıldı.
Vali Dr. Elban: “Akdeniz Meyve Sineği Konusunda İlimizde Ciddi Bir Koordinasyon Var”
Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Adana Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi ve Çiftçiler Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadelede Son Gelişmeler’ toplantısının açılışında konuşan Vali Dr. Süleyman Elban, konunun tüm taraflarının toplandığına dikkat çekerek verimlilik düşüklüğü ya da ürün kaybının da ötesinde ihracat konusunda narenciye başta olmak üzere tarımsal ürünlerde Akdeniz Meyve Sineği’nin ciddi sıkıntıya yol açtığını söyledi.
Vali Dr. Elban, “Son 5-6 yıldır ilimiz başta olmak üzere bu sorunu yaşayan illerde ciddi bir mücadele var. Akdeniz Meyve Sineği konusunda bizim ilimizde ciddi bir koordinasyon ve bu işte olan her birimin özel bir gayreti var. Tüm paydaşlara teşekkür ederim.” dedi.
Karalar: “Çevre İllere Göre Başarı Oranımız Yüksek”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Akdeniz Meyve Sineği zararlısıyla mücadelede Adana Büyükşehir Belediyesi’nin şu ana kadar önemli işler yaptığını belirterek, çevre illere oranla mücadelede daha fazla başarı yakalandığını söyledi.
Akdeniz Meyve Sineği zararlısıyla topyekun mücadele gerektiğini, aksi halde başarı oranının düşeceğini bildiren Başkan Karalar, “Bölgemizin önemli bilim yuvalarından biri olan Çukurova Üniversitemizden yararlanarak bilimsel çalışıyor olmak işimizi daha da kolaylaştıracak, sonuca daha çabuk ulaşmamızı konusunda önemli mesafeler kat edeceğimize inanıyoruz. Toplantının düzenlenmesine katkılarından dolayı Çukurova Üniversitesi Rektörümüze ve bize her konuda önderlik eden sayın Valimize teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Tuncel: “Tarım ve Orman Bakanlığımızın Desteğini Alarak Somut Adımlar Atmaya Devam Edeceğiz”
Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık 8 milyar olup bu nüfusun 800 milyonunun yetersiz beslenerek açlık sınırında yaşadığına dikkati çeken Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, “Birleşmiş Milletler verilerine göre ise her yıl yaklaşık 35 milyon kişinin açlık nedeniyle öldüğü veya ölüm sınırında yaşadığı belirtilmektedir. Bu veriler bizlere tarımın ne kadar önemli olduğunu açıkça göstermektedir.” dedi.
Prof. Dr. Tuncel, küreselleşmeyle birlikte değişen pazar koşulları, iklim değişikliği ve teknolojik gelişmeler nedeniyle tarım sektöründe yer alan üreticilerin, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilmesi için bilgiye ve doğru yönlendirilmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduklarını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Üniversite-Kamu-Çiftçi İşbirliği Konseyi’ni Kurduk”
“Bildiğiniz gibi Çukurova Üniversitesinin kurucu fakültelerinden biri olan Ziraat Fakültemiz, güçlü akademik kadrosu, zengin araştırma ve uygulama alanları ile 55 yıldır ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilgiyi, tarımsal araştırmalarını en üst düzeyde devam ettirerek üretirken, en donanımlı ziraat mühendislerini de yetiştiriyor. Bu bilgi birikimi ve tecrübeyi bölgemiz ve ülkemizin ihtiyaçlarına yönelik somut katkılara dönüştürme sorumluluğumuzdan hareketle, günümüzün gelişen ve değişen koşullarına ve çiftçilerimizin ihtiyaçlarına göre hizmetleri çeşitlendirerek, kalıcı ve kurumsal bir yapıya kavuşturmak amacıyla Üniversite-Kamu-Çiftçi İşbirliği Konseyi’ni kurduk…”
“Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Sıfır Toleransla Entegre Mücadele Edilmelidir”
“Tarımda, tarımsal ürünlerin kalitesinin maksimum ve zararlıların neden olduğu verim kayıplarının da minimum düzeyde olması gerekmektedir. Bu nedenle, zararlılarla mücadelenin etkin bir şekilde gerçekleşebilmesi için son gelişmeleri dikkate almak oldukça önemlidir. Bu toplantının konusu olan Akdeniz Meyve Sineği, başta turunçgiller olmak üzere özellikle meyvelerde büyük verim düşüklüğüne ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Ayrıca ürünün piyasa değeri ile birlikte ihracatını adeta sıfırlamaktadır. Bu zararlı üreticiye, dolayısıyla ülke ekonomisine büyük darbe vurmaktadır. Bu nedenle Akdeniz Meyve Sineğine karşı sıfır toleransla entegre mücadele edilmesi son derece önemli. Çukurova Üniversitesi olarak bu anlamda elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz”
İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ve
ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas da yaptıkları konuşmalarda Akdeniz Meyve Sineği’nde kültürel tedbirlerin alınması, biyoteknik mücadele ve eş zamanlı toplu mücadeleye ağırlık verilmesi konularında görüş belirtti.
Açılış konuşmaları sonrasında Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Teyfik Turanlı “Türkiye De Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadelede Kısır Böcek Salım Tekniğinin Uygulanması”, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Satar ise “Akdeniz Meyve Sineği Sorunun Nedenleri ve Çözüm Önerileri” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
Üreticilerden Prof. Dr. Tuncel’e Teşekkür…
Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadelede Son Gelişmelerin ele alındığı toplantı katılımcıların görüş/önerilerini iletmesi ve soru/cevap kısmıyla devam etti. Üreticiler adına söz alan Çiftçi Fırat Özkan, göreve geldiği günden itibaren bölge ve ülke tarımının gelişimine katkıda bulunan ve bu anlamdaki projeleri destekleyen Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’e teşekkür etti. Özkan, “Tıp kökenli olmasına rağmen ziraate karşı aşırı ilgili ve duyarlı olan Rektörümüz Prof. Dr. Meryem Tuncel’e üreticiler, çiftçiler adına çok teşekkür ediyorum. Bugüne kadar ki hiçbir rektörden görmediğimiz desteği kendilerinden gördük. Kendilerine saygılarımızla bu düşüncelerimizi de çiftçiler adına iletmek istiyorum” şeklinde konuştu. (HABERGRAM)