Ana Sayfa / FORUM / Adnan Kızıltoprak yazdı, Dünya Kanser Günü

Adnan Kızıltoprak yazdı, Dünya Kanser Günü

Her yıl Şubat ayının 4’ünde farkındalık yaratmak için ilk kez 2005 yılında, ülkemizin de yakın işbirliği içerisinde olduğu Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından  düzenlenmiştir. Aynı yıl ülkemizde de Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği tarafından başlatılmış, Dünyada ve ülkemizde kanser konusundaki en büyük kampanyalardan biri olmuştur.

Yıllardır bize söylenen ve kanser hakkında en çok aklımızda kalan ise; “ Kanserden değil Geç kalmaktan Kork” sloganı ise kanserin ihmal edilmeyecek bir hastalık olduğunu bize öğretmiştir. Her yıl erken tanı ile yaklaşık 3-4 milyon insanın bu hastalıktan kurtulduğu resmi açıklamalarla yapılmaktadır. Çaresi ve aşısı bulunamayan birçok hastalık gibi kanserde yıllardır sevdiğimiz canların bu hastalık illetinden hayattan kopmasını, gözlerimizin önünde eriyip gitme korkusu içerisinde çaresiz hastalıkla mücadele ettikleri görülmüştür.

Dünya Kanser Günü, kanser konusunda farkındalığı amaçlamaktadır. Bu günde kanserle ilgili  eğitimlerin artırılarak bireyleri hastalığa karşı duyarlı hale getirilmektedir. Duyarlı etkenleri harekete geçirmeye zorlayıp her yıl milyonlarca önlenebilir ölümün önüne geçtiği de görülmüştür. İlk olarak 2005 yılında düzenlenen Dünya Kanser Günü etkinliklerini, izleyen yıllarda her yılın 4 Şubat günü işbirliği kuruluşlarla birlikte küresel düzeyde yürütülen kampanyalarla nasıl önlenebilirliği ile ilgili seminerler, konferanslar ve aydınlatıcı afişler sergilenmektedir.

Bu günde yapılacak en güzel ve anlamlı etkinliklerin, kansere yol açabileceği kanıtlanmış riskler konusunda herkesin aydınlatılmasıdır. Bu risklerin farkına vararak, bunlardan korunmada bireysel ve toplumsal temelde yapılacaklar konusunda bilgilenerek, önleme çabalarını kararlılıkla sürdürerek ileri dönemlerde daha büyük bir toplumsal yük haline gelmesi beklenen kanserle savaşımda önemli kazanımlar elde edileceğine şüphe yoktur.

Kanser hastalıklarının her bir tipinin kendine göre etiyolojisi, risk faktörleri, tanı ve tedavi yöntemleri vardır. Bu yüzden erken tanı ve tarama stratejileri de kanser tiplerine göre değişmektedir.  Fakat kansere yol açan riskler hep aynıdır. Onun için Dünya sağlık Örgütünün uyarılarını dikkate almamız gerekmektedir. Ülkemizde Kanserle ve kanser taramalarıyla ilgili Sağlık Bakanlığının çok özverili çalışmaları olduğunu unutmamamız lazım.

Bugünde bize düşen en büyük görev kansere yol açtığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş başlıca alışkanlıklardan toplumumuzu uzaklaştırmamız en kolay yoludur. Sigara, Uyuşturucu, Alkol Dengesiz beslenmenin ve kötü beslenmenin yol açtığı kanser yenilemeyecek bir hastalık değildir. Sadece duyarlı olmamız bu hastalığa yol açan etkenlerden kaçınmamız ve düzenli sağlık kontrolleri ile bu hastalık önlenebilir bir hale gelebilmekte olduğu ispatlanmıştır. Unutmayalım ki sağlıklı olmak için sağlığımızı korumamız ve sağlıksız şeylerden kaçınmakla olacaktır. Sağlıkla kalın.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Özel’den tutuklamaya tepki: İğrenç planı bozacağız

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanmasına tepki gösteren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Bu yapılanlara ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir