Avrupa Birliği ülkelerinde Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Kovid-19 aşılarının yapılmasına başlandı.
İngiltere’den sonra salgın nedeniyle 336 bin can kaybının yaşandığı Avrupa Birliği’nde (AB) koronavirüs aşılarının yapılmasına resmen başlandı. İtalya’da ilk aşılananlardan olan bir hemşire, aşılama için “Bu, sonun başlangıcı” dedi.
Almanya, Macaristan ve Slovakya’da ilk aşılar, teslimattan hemen sonra Cumartesi günü yapıldı. 27 AB üyesi ülkeye Cuma günü gönderilmeye başlanan aşılar ilk olarak risk grubu ve sağlık çalışanlarına vuruluyor.
İLK AŞI 101 YAŞINDAKİ EDITH’E
Magdeburg kenti yakınlarındaki Halberstadt beldesinde bir yaşlı bakım merkezinde kalan 101 yaşındaki Edith Kwoizalla, Almanya’da kovid-19 aşısı yaptıran ilk kişi oldu.
‘TARİHİ BİR ANDI’
Macaristan’da ise başkent Budapeşte’deki bir hastanenin çalışanları aşılanırken, Slovakya’da ise aşıyı ilk yaptıran 60 yaşındaki Salgın Hastalıklar Uzmanı Vladimir Krcmery oldu.
Kıbrıs’ın güneyinde de (Kıbrıs Cumhuriyeti), Avrupa Birliği’nin sağladığı ve Cumartesi ilk partisi teslim alınan kovid-19 aşılarının yapılmasına dün başlandı.
Salgında yaklaşık 71 bin kayıp veren ülkelerden İtalya’da da ilk vakadan 10 ay sonra ilk aşılar yapıldı.
‘BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUN AŞI OLMASINI İSTİYORUZ’
Avusturya’da, Viyana Tıp Üniversitesi’nde önceden belirlenen 5 kişiye ilk Kovid-19 aşıları yapıldı. Ülkeye önceki gün ulaşan 10 bin doz Pfizer-BioNTech aşıları ülke genelinde vurulmaya başlanacak.
İspanya’da Başkent Madrid yakınlarındaki Guadalajara kentindeki bir bakımevinde ilk aşıları olanlardan Bakımevi Çalışanı Monica Tapias, “İlk aşının yapıldığı kişilerden biri olmak bir onur. Bu salgının bitmesi için büyük çoğunluğun aşı olmasını istiyoruz” dedi.
İlk teslimatın her ülke için 10 bin doz ile sınırlı olduğu belirtiliyor. Aşılama programında kimlere öncelik verileceğine Brüksel değil yerel hükümetler karar verecek. Yaklaşık 450 milyon nüfuslu Avrupa Birliği’nde, salgının başından bu yana en az 16 milyon vaka rapor edildi, 336 bin kişi hayatını kaybetti. Yapılan testlerin yetersizliğinden ve veri eksikliğinden dolayı gerçek sayının çok daha fazla olduğu biliniyor.
Almanya’nın Mart ayı sonuna kadar toplamda yaklaşık 12 milyon doz aşının temin edeceği belirtiliyor. Aşının iki doz yapılması gerektiği için bu miktar 5.5 ila 6 milyon insanın ihtiyacını karşılayabilecek. Sağlık Bakanı Spahn yaz mevsimine kadar da tüm Alman vatandaşlarına aşı imkanı sunulabileceğini öngördüğünü söyledi.
Uzmanlara göre pandeminin kontrol altına alınabilmesi için nüfusun yüzde 60 ila 70’inin aşılanmış olması şart. (İstanbul MA)