Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan Tarım Eylem Planı saha gezileri kapsamında Mersin’e geldi. Partisinin 90 ve 360 günlük Tarım eylem Planını anlatmak amacıyla Adana’dan başlayarak Konya ve Karaman’ın da bulunduğu bölgede bir dizi ziyaret gerçekleştiren Babacan, Mersin’de sektörün temsilcileri ile görüştü.
Mersin Halini ziyaret ederek, Mersin Hal Derneği ve Mersin Tüccarlar Derneği üyeleri ile bir araya gelen Babacan sektörde yaşanan sorunlar konusunda fikir alışverişinde bulundu, DEVA Partisinin çözüm önerilerini aktardı. Ziyaret kapsamında Mersin Halini gezen Babacan, esnaf ve işçilerle de sohbet etti.
Mersin’de gerçekleştirilen çalışmalara, Ali Babacan’ın yanı sıra Eşi Zeynep Babacan, Başkan Danışmanları Ramiz Ongun, Ali İhsan Merdanoğlu ve Cem Avşar, Sektörel Politikalardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Birol Aydemir, Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Rıza Babaoğlan, Kurumsal İletişim ve Tanıtımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Sanem Oktar, Ekonomi ve Finans Politikalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Çanakçı’nın yer aldığı gezilere Mersin teşkilatı adına İl Başkanı Cenk Cenkcimenoğlu ve il yönetim kurulu üyeleri, Yenişehir ilçe Başkanı Hediye Koçoğlu Dalgıç, Toroslar İlçe Başkanı Ramazan Özen, Akdeniz İlçe Başkanı Özcan Demir, Silifke İlçe Başkanı Metin Yılmaz, Erdemli İlçe Başkanı Fatih Dere, Tarsus İlçe Başkanı Ferhat Gündeş ve Mezitli İlçe Başkanı Mehmet Önder Usta da katıldı.
İlk olarak HAL-DER’de Münir Şen, Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ile birlikte Dernek Başkanlarıyla kahvaltıda bir araya gelen Genel Başkan Ali Babacan ve ekibi sektörün sorunlarını dinledi, çözüm önerilerini aktardı.
Daha sonra Mersin Meyve ve Sebze Toptancı Tüccarları Dayanışma Derneği başkanı Hüseyin Timurtaş ile birlikte hal esnafı, genel merkez başkan yardımcıları, il ve ilçe yöneticileriyle bir araya geldi.
Mersin Hali içerisinde hizmet veren Münir Özkul Kreşini ve sebze-meyve kurutma tesisini inceleyen Babacan kadınların daha çok çalışma hayatında yer almalarını desteklediklerini belirtti.
Deva partisi olarak 20 farklı sektörel alanda 400’ün üzerinde eylem planı hazırladıklarını ve başlangıcı Çukurova’da tarım sektörüyle yaptıklarını dile getiren Genel Başkan Ali Babacan; “Partimizin seçimlerden sonra kurulacak hükümetin ilk 90 günde ve 360 günde yapacaklarını detaylarıyla kamuoyuyla paylaşıyoruz. Dün Adana’da çok verimli bir toplantı yaptık. İşin üretim kısmını tarlalarda, üreticiler ve işçilerle inceledik gördük. Tarımda sorunlar çok büyük. Girdi maliyeti bu sorunların başında geliyor. İlaç maliyeti, gübre maliyeti, mazot ve tohum maliyeti, bunların çoğu dövize bağlı ve dövizin artmasıyla birlikte maliyetlerde çok artmış durumda. Bu artışın çiftçimizin satış fiyatına yansıtması da maalesef mümkün olmuyor. Pek çok üreticimiz zarar ediyor. Ne kadar çok üretirse o kadar zarar ediyor” dedi.
Ülkemizde kullanılan tarım arazilerinin her geçen gün biraz daha daraldığına dikkat çeken Babacan, “Pek çok üründe dışarıya bağlı hale geliyoruz. Bütün bunların çözümlerini Tarım Eylem Planımızda detaylı bir şekilde ortaya koyduk. Bugün Mersin’e geldik. Biliyorsunuz ki Mersin Hali Türkiye’nin en büyük hali onun için buradayız. Meyve ve sebzenin büyük miktarda ticaretinin yapıldığı ve tüm Türkiye’ye dağıldığı yer aynı zamanda da ihracatın yapıldığı bir merkez burası. Burada hal esnafının temsilcilerinin eden dernek başkanlarımızla bir toplantı yaptık. Sorunlarını dinledik. Çözüm önerilerini kendilerinden öğrendik. Hal esnafımızı ziyaret edeceğiz. Kadınlarımızın yoğun çalıştığı yerler. Buradan Konya’ya geçeceğiz. Konya’da kuraklık çok büyük boyutlarda. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve İç Anadolu bölgesinde kuraklık çok büyük bir problem. Bu sene ürün hasılatı bu sebeple pek çok üründe düşecek. Zamanında sulama kanalları yapılmadığı için, sulama yatırımı yapılmadığı için şuanda büyük bir kuraklık sorunuyla çiftçimiz karşı karşıya. Biz hükümete defalarca çağrı yaptık. Madem kaynaklar kıt krizin ortasındayız, eğer harcayacak paranız varsa Kanal İstanbul Projesini bekletin de tarımsal sulama yatırımları yapın dedik. Eğer harcayacak para ülkenin tek bir kuruşu Kanal İstanbul değil de öncelik tarımda su olması gerekiyor. Sulama kanallarının yapılması gerekiyor, kapalı sisteme geçilmesi gerekiyor. Aynı zamanda kapalı sistem ve damlama sulama sisteminin mutlaka ülke genelinde yaygınlaştırılması gerekiyor” diye konuştu.
Dünyada su kaynaklarının giderek azaldığına da vurgu yapan Babacan, “Su çok kıymetli. Küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle beraber tek bir damla suyun kıymetini bilmemiz gerekiyor. Tatlı su kaynakları dünyada gittikçe azalacak. Su yönetimi çok önemli. Bütün bunlarla ilgili biz çalışmalarımızı hazırladık ve sulamam sistemleri dahil olmak üzere Tarım Eylem Planımızla beraber açıkladık. Bununla ilgili görüşler geliyor, ilave öneriler geliyor. Güzel yeni fikirler geliyor. Bunu seçime kadar daha da geliştirecek, seçimden sonra da kurulacak hükümetin yol haritası bütün detaylarıyla belirlenmiş olacak. Bir dakika bile kaybetmeden ülkemizin sorunlarını çözüm için dertlerine deva için çalışmalara başlayacağız” şeklinde konuştu.(HABERGRAM)