Suriye’de yapılan seçimlerin sonuçlarına göre Beşar Esad, yüzde 95.1 oranında oy alarak tekrar devlet başkanlığına seçildi.
Suriye’de rejimin kontrolünde bulunan bölgelerde devlet başkanlığı seçimleri 26 Mayıs’ta yapıldı. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Türkiye’ye bağlı güçlerin kontrolünde bulunan bölgeler seçime katılmadı.
Suriye Meclis Başkanı Hammuda Sabbağ’ın yaptığı açıklamaya göre, mevcut devlet başkanı Beşar Esad oyların yüzde 95,1’ini aldı. 2000’den beri iktidarı elinden tutan Esad’ın rakipleri eski milletvekili Abdullah Sallum Abdullah oyların yüzde 1,5’ini, Mahmud Ahmed Mari ise yüzde 3,3’ünü aldı.
Yurtdışında bulunan büyükelçiliklerde sandıklar 20 Mayıs’ta kurulmuştu. Gözlemcilerin olmadığı ve güvenilir kaynakların bulunmadığı sandıklara ilişkin sağlıklı bilgi edinilmezken, Suriye Yüksek Seçim Kurulu, Suriye’de ve yurtdışında 14 milyon 239 bin 140 kişinin oy kullandığını açıkladı. Seçime katılımın yüzde 78 olduğu belirtildi. Beşar Esad dördüncü kez seçilirken, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Suriye devlet televizyonlarında çeşitli yerlerden kutlama görüntüleri paylaşıldı.
ALMANYA VE TÜRKİYE’DE İZİN ÇIKMADI
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre, yaklaşık olarak 6 milyon 600 bin Suriye vatandaşı dünyanın çeşitli ülkelerinde mülteci olarak yaşamını sürdürüyor. Suriyeli mültecilerin 3 milyon 600 bini Türkiye’de yaşıyor. Türkiye’nin ardından mültecilerin en çok kaldığı ülke ise Almanya’dır. Hem Türkiye hem de Almanya’da, Suriye başkanlık seçimleri için sandık kurulmasına izin verilmedi.
14 MİLYON KİŞİ KATILAMADI
Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan yaklaşık 5 milyon kişi de seçimlere katılmadı. Demokratik Suriye Meclisi (MSD) seçime katılmayacaklarını açıklamıştı. MSD yaptığı açıklamada halkların taleplerini içermeyen hiçbir seçimin kendilerini ilgilendirmediğini belirtmişti. Türkiye ve Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) denetimindeki bölgelerde ve kamplarda da 3 milyondan fazla kişi yaşıyor. Bu durum mülteciler ile birlikte yaklaşık 14 milyon kişinin seçimlere katılmadığını gösteriyor. 2011 yılında yapılan resmi sayımlara göre bu sayı Suriye nüfusunun yarısına tekabül ediyor.
AB SONUÇLARINI TANIMADI
ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya, yaptıkları açıklamalarda seçimin adil ve özgür bir ortamda yapılmadığı gerekçesiyle meşruiyetinin bulunmadığını duyurmuştu. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Suriye’deki devlet başkanlığı seçimlerinin özgür veya adil olmadığını, bu nedenle AB’nin sonuçlarını tanımadığını söyledi.
Birleşmiş Milletlerin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen de Çarşamba günü BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı açıklamada, oylamanın uluslararası siyasi sürecin bir parçası olmadığını söyledi. (MA)
Tekrar kontrol edin
İstanbul’da barajlarda doluluk oranı düşüyor
İSKİ’nin verilerine göre, İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 32.25’e düştü. İstanbul’da son günlerde ...