Ana Sayfa / Eğitim / Mersin’de Adres Okuma Salonu açıldı

Mersin’de Adres Okuma Salonu açıldı

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür Park içerisinde yapımı tamamlanan “Adres Okuma Salonu”nun açılışını gerçekleştirdi.  Türkiye’nin en güzel okuma salonunun Mersinlilere hayırlı olmasını dileyen Seçer, “Mersin; kültür, sanat, bilim ve ilim kenti olana kadar hizmetlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

15 günde 6 bin öğrencinin üye olduğu Adres Okuma Salonu’nda farklı kategorilerde 12 bin kitabın bulunduğu bilgisini veren Seçer, “Burası; Nazım Hikmet’in, Dostoyevski’nin, Kafka’nın, Ahmet Ümit’in ve daha birçok yazarın, çizerin, düşünürün ‘Adresi’” ifadesini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür Park içerisinde yapımını tamamladığı Akdeniz manzaralı “Adres Okuma Salonu”nun açılışı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin, “Mersin Yükseliyor, 41 Kere Müjde, 41 Yeni Açılış” mottosuyla başlattığı açılışların 5’incisi olan okuma salonu, Başkan Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer’in katılımıyla hizmete sunuldu. Açılış etkinliğinde; yazar Ahmet Ümit, Prof. Dr. Onur Bilge Kula ve çok sayıda Mersinli de yer aldı.

“Adres” ile Mersin dijital bir kütüphane kazandı

Mezitli ilçesinde yer alan Kültür Park içerisinde kente kazandırılan Adres Okuma Salonu’ndan her yaştan vatandaş ücretsiz olarak faydalanabiliyor. 800 metrekarelik kapalı alanı ile 150 kişilik kapasiteye sahip salonda 16 bilgisayar ve farklı kategorilerde 12 bin kitap bulunuyor. Büyükşehir Belediyesi, Adres Okuma Salonu’yla Mersin’e dijital bir kütüphane de kazandırdı. Kısa sürede tamamlanacak çalışmaların ardından öğrenciler cep telefonları ve tabletleriyle ‘Adres’e erişim sağlayabilecek.

Öte yandan okuma salonuna gelen vatandaşlar; çay, kahve ve internet hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyor. Salonu kullanan vatandaşlara Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından her gün sıcak çorba ikramında da bulunuluyor. Okuma salonunun yanına kurulan Mobil Kafe ile de 3 kap yemeğin 6 liraya sunulduğu Mahalle Mutfağı hizmeti de veriliyor.

“Dünyanın en güzel kütüphanesini açılışını yapacağız”

 “Nazım Hikmet’in, Dostoyevski’nin, Kafka’nın, Ahmet Ümit’in ve daha birçok yazarın, çizerin, düşünürün ‘Adresi’ne hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başlayan Başkan Seçer, “Diyoruz ki, ‘Türkiye’nin en güzel kütüphanesi’ ama şimdi üstat Ahmet Bey farklı bir vizyon koydu önümüze. Dedi ki, ‘Sadece Türkiye’nin değil. Ben, dünyanın birçok yerinde kütüphane gördüm, böylesini ilk defa görüyorum. Demek ki dünyanın en güzel kütüphanesini açılışını yapacağız. Mersin’imize hayırlı olsun. Mersin’imize yakışır, gençliğine yakışır, evlatlarımıza çok yakışır” dedi.

“Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin eğitime, öğretime, bilime, sanata yönelik çok sayıda çalışması var”

Mersin’in bir üniversite kenti olduğunu söyleyen Başkan Seçer, kentte 4 üniversitenin bulunduğunu ve yaklaşık 60 bin üniversite öğrencisinin yaşadığını anımsattı. Mersin’in gelir dağılımında yaşadığı adaletsizliği de vurgulayan Seçer, bu sorundan kaynaklı eğitimde fırsat eşitliğini önceleyen projeleri öncelediklerini söyledi. Seçer, “Varsıl ailelerin çocukları için problem olmayabilir ama ben biliyorum ki görece olarak daha düşük gelirli ailelerin bir odada, iki odada, üç çocuk, beş çocuk, annenin, babanın yaşadığı evlerde, çocukların ders çalışma ortamları olmuyor. Üniversitede okuyan çocuklarımızda önemli problemlerin yaşandığını bizatihi kendilerinden, hocalarından duyuyorum. Bu nedenle; Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin eğitime, öğretime, bilime, sanata ve tabi bütün bunların ürünü olan barışa, kardeşliğe yönelik çok sayıda çalışması var” diye konuştu.

“Bizim eğitime, öğretime, gencimize, çocuğumuza yaptığımız her türlü yatırım helali hoş olsun” ifadesini kullanan Başkan Seçer, zaten bu yapılan yatırımları vatandaşlardan aldıkları vergilerle hayata geçirdiklerini söyledi. Seçer, “Çok daha güzel hizmetler yapacağız. Mersin gelişiyor, kalkınıyor, Mersin çok daha iyi yerlerde olacak” diye belirtti.

“İnsanların parka ve doğaya karşı saygısı da arttı”

Kültür Parkı tamamen halka açtıklarını dile getiren Başkan Seçer, “Mersinlilerin bunun hakkını vermesi lazım. Burada çay içtiğiniz, kahvaltı yaptığınız kafeler, yemek yediğiniz restoranlar halkın malı. ‘Belediyenin malı’ demek, ‘halkın malı’ demek. Hele hele bizim gibi halkın Belediyesi olan belediyelerin malı olursa, hem hizmetin en iyisini alırsınız hem de en uygununu alırsınız” diye konuştu. Yönetime gelmeleriyle beraber Kültür Park’ta yaşanan değişimlere de dikkat çeken Başkan Seçer, parkın vatandaşlar tarafından artık daha temiz kullanıldığını ve güvenli görüldüğünü söyleyerek, “Dikkat ederseniz insanların parka ve doğaya karşı saygısı da arttı” vurgusu yaptı.

Adres Okuma Salonu’nun yapıldığı yerin daha önce restoran olarak işletildiğini de anımsatan Seçer, “Yıktık. Herkes zannetti ki bir restoran yapacağız, yine birilerine vereceğiz. Dedim ki ‘Buraya bir okuma salonu ya da kütüphane yakışır’. ‘Neden’ dediler? Dedim ki, ‘Denize nazır herkesin oturup bir kitap okuma ya da sıkıntılı günlerinde denizi izleme lüksü varsa Mersin’de yaşayan diğer çocuklar da gelsin, denize nazır dersini çalışsın, kitabını okusun” dedi.

“15 günde 6 bin çocuğumuz okuma salonuna üye olmuş”

Okuma salonunun dijital kütüphane özelliğini vurgulayan Başkan Seçer, alanın toplam 1.300 metrekare, kapalı alanının ise 800 metrekare olduğunu belirtti. Seçer, “Burada grupların çalışma yapabileceği alanlar da var. Şimdi eksikliklerimizi de gördük. Biliyorsunuz kısa bir süre önce biz aslında çocuklarımızı kabul etmeye başladık. Üye statüsü olması lazım, burada ders çalışacak çocuğumuzun. Kaç bin üye oldu tahmin edersiniz? Şöyle 15 gün oldu faaliyete alalı. 6 bin çocuğumuz üye olmuş. Bu kısa sürede 12 bin kişi burada zaman geçirmiş, ders çalışmaya gelmiş. Burada 12 bin adet de kitabımız var. Tarih, coğrafya, edebiyat, kültür-sanat, roman, şiir kitabı aklınıza ne gelirse… Bir de toplamda 28 ayrı kategoride 26 bin adet e-kitap var. Şimdi kısa süre sonra çocuklarımız cep telefonundan, tabletinden buraya erişebilecekler. Bu dijital kütüphaneden yararlanma imkanları olacak” ifadelerini kullandı.

“Seçim için değil kente kalıcı eserler bırakmak için çalışıyoruz”

Seçim için değil kente kalıcı eserler bırakmak için çalıştıklarını belirten Başkan Seçer, “Bu kenti yaşanabilir bir kent haline getirmek istiyoruz. Yollarımız güzel, parklarımız geniş, altyapımız kaliteli olsun” dedi.

“En büyük projem; insanları burada huzurlu, mutlu kılmak, güvende hissettirmek”

“Mersin’de yol, park ve altyapı yapmaktan daha öte bir şey var benim için” diyen Başkan Seçer, “İnsanları burada huzur, güven, barış içerisinde hayatlarını idame ettirmek, mutlu kılmak, güvende hissettirmek benim en birinci görevimdir ve en büyük projem de budur” ifadelerini kullandı.

“Mersin; kültür, sanat, bilim ve ilim kenti olana kadar hizmetlerimizi sürdüreceğiz”

Adres Okuma Salonu’ndan yararlanan vatandaşlar için 24 saat salon önünde Mobil Mutfak hizmetinin de verileceğini söyleyen Başkan Seçer, “Orada 6 liraya 3 kap yemek satılıyor. Çocuklarımız gelsin, üyelik kartı alsın; çay, kahve ve çorba bizden. Afiyet şeker olsun. Yazın soğuk, kışın sıcak bir ortamda ilim ve bilimle uğraşsınlar, gitsinler en güzel üniversitelerde okusunlar. Başta ülkemize, Mersin’imize ve insanlığa yararlı birer birey olsunlar. Bizim tek arzumuz bu” dedi. Son olarak yarın başlayacak olan Edebiyat Festivali’ne de çağrı yapan Başkan Seçer, tüm Mersinlileri festivale davet ederek, “Mersin; kültür, sanat, bilim, ilim, insanlık kenti olana kadar hizmetlerimizi sürdüreceğiz” diye belirtti.

Ahmet Ümit: “Benzersiz bir kütüphane ile karşı karşıyayız”

Edebiyat Festivali için Mersin’e gelen yazar Ahmet Ümit, dünyanın birçok yerinde çok farklı ve güzel kütüphaneler gördüğünü ancak Adres Okuma Salonu’nun denize sıfır, denizin aydınlığına açılan bir kütüphane olduğunu ifade ederek, “Biz yazarlar için gerçek tapınaklar kütüphanelerdir. Çünkü kütüphaneler olmadan insanlığın ortak belleği olmaz, insanlığın ortak güzellik arşivi olmaz. Burada bugün benzersiz bir kütüphane ile karşı karşıyayız. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü ve biz bu yıl Türkiye’de büyük bir değişimi gerçekleştireceğiz. Barış, kardeşlik, eşitlik, insanlık kültürün doğa ile barışmış, öteki canlarla barışmış yepyeni bir vizyonu gerçekleştirmek zorundayız. İşte bunu yapmak için siyaset yetmez, bunu yapmak için edebiyat, sanat gerekir. Edebiyatın sanatın merkezi de işte bu tür kütüphaneler olacak. Sevgili Belediye Başkanımız Vahap Seçer’i yürekten kutluyorum. Nasıl ki çocuklarımızın bedensel beslenmesi için onlara süt, yumurta, ıspanak yediriyorsak onların ruhlarının beslenmesi için de kitapla beslememiz gerekiyor” dedi.

Fırat: “Burası denizin kalbine inşa edilmiş hakiki bir kültür bahçesi”

İnönü Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü doktora öğrencisi Mehmet Zeki Fırat, “Bu muazzam mekanı ruhsal olarak besleyecek ve büyütecek, onun belleğini, hafızasını bilincini inşa edecek olan bizleriz. Biz öğrenciler, biz veliler, biz şehir halkı. Buranın hafızasına güzellikler katmak hepimizin elinde. Bence burası denizin kalbine inşa edilmiş hakiki bir kültür bahçesi. Çiçekleri, kitaplar ve gençler olan bir kültür bahçesi” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Seçer ve eşi Meral Seçer, Türkiye’nin birbirinden değerli yazarları ve Mersinliler ile birlikte Adres Okuma Salonu’nun açılışını gerçekleştirdi. (HABERGRAM)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Adana’da 5 büyüklüğünde deprem

AFAD, Adana ve çevresinde hissedilen 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. AFAD, Adana ve çevre ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir