Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün sit alanı arazisinin bir kısmının “Sit Alanı” dışında bırakılmasına tepki gösteren çevreciler ve STÖ’ler, “Alata ranta kurban edilmesin” dedi.
Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’ne bağlı arazinin bir kısmının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “Sit Alanı” dışında bırakılmasına karşı Mersin Çevre ve Doğa Derneği basın toplantısı düzenledi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış ve Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) temsilcileri katıldı.
DOĞA TALAN EDİLİYOR
Mersin Çevre Ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, gezegenimiz küresel ısınma ve iklim krizi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Sürdürülebilir gelişme adı altında kültür varlıkları, tabiat varlıkları, Sit ve koruma alanları ranta kurban edilmektedir. Rant politikaları ile kentimizde yaşam alanlarımız vahşi madencilik, kirli teknolojiler, endüstriyel tarım ve hayvancılık yüzünden talan edilerek kirletilmiştir” dedi.
ALATA SİT ALANI RANTA AÇILIYOR
Mersin için çok önemli araştırmalar yapan ve bir laboratuvar niteliğini taşıyan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün yeri 1’inci Derece doğal sit alanı olduğunu vurgulayan Aslan, enstitünün ana görevinin meyvecilik, bağcılık, sebzecilik, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler, toprak su kaynakları ve arıcılık olduğunu söyledi.
Kurumun çalışmaları verim ve kaliteyi geliştirmek, tohumluk üretmek, fidan temin etmek, toprağın verimlilik potansiyelini belirleyerek, uygun gübreleme teknikleri geliştirmek, su kaynaklarını korumak ve rekolte tahmin raporları hazırlamak gibi işler olduğuna değinen Aslan, “Enstitünün yerinin tamamının koruma alanı iken, son zamanlarda alanın koruma bütünlüğü bozularak sadece 83 dekarlık alanının koruma altına alınmasının nedeninin madencilik, kirli teknolojiler, endüstriyel tarım hayvancılık ve imar rantının olmamasını diliyoruz” diye konuştu.
‘ALATA HEPİMİZİN, RANTA KURBAN ETMEYECEĞİZ’
Yetkililerden enstitünün yerinin koruma bütünlüğünü bozacak olan ve sadece 83 dekarlık alanının koruma altına alınmasının nedenlerinin açıklanmasını beklediklerini söyleyen Aslan, “Alata hepimizin, ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Alata’nın korunması için bundan sonra da derneğimiz demokratik ve hukuksal mücadele etmeye devam edecektir. Mersin halkının Alata değerine sahip çıkmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. (Mersin MA)
Tekrar kontrol edin
İstanbul’da barajlarda doluluk oranı düşüyor
İSKİ’nin verilerine göre, İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 32.25’e düştü. İstanbul’da son günlerde ...