Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çevrecilerin ve iklim uzmanlarının uzun süredir yürürlüğe girilmesini istedikleri Paris İklim Anlaşması’nı Meclis’e gönderdi.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Paris İklim Anlaşması’nı Meclis’e gönderdi. Ayrıca AKP de 65 maddelik Vergi Usul Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifini de Meclis Başkanlığı’na sundu. Türkiye’nin söz konusu anlaşmayı Meclis’te kabul ederek yürürlüğe sokması, çevrecilerin ve iklim uzmanlarının uzun süredir talep ettiği bir adımdı.
İLK KAPSAMLI İKLİM ANLAŞMASI
Dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olarak tarihi önem taşıyan Paris İklim Anlaşması, şu ana kadar en fazla ülkenin uzlaştığı anlaşma olması nedeniyle diplomatik bir başarı olarak görülüyor.
197 ülkenin üzerinde uzlaştığı zirve bildirgesi, tüm ülkeler için ortak düzenlemeleri şart koşuyor. Bu düzenlemeler ülkelerin karbon salımını nasıl azaltacağını, daha yoksul ülkelere nasıl mali yardım yapılacağını söylüyor.
İKLİM FİNANSINA OLANAK SAĞLIYOR
Anlaşmanın öne çıkan bazı maddeleri şöyle: “* Küresel sıcaklık artışını, 1850-1900 yılları arasındaki “sanayi öncesi döneme” kıyasla 2 dereceyle sınırlamak, mümkünse 1,5 dereceye kadar düşürmek. (Mevcut artışın 1,1-1,2 derece düzeyinde olduğu biliniyor.)
* İnsan faaliyetleriyle ortaya çıkan sera gazlarını, 2050- 2100 yılları arasında ağaç, toprak ve okyanusların doğal yollardan sindirebileceği bir noktaya çekmek.
* Her ülkenin karbon salımını kesme performansını beş yılda bir değerlendirmek ve yeni hedefler belirlemek.
* Zengin ülkelerin daha yoksul ülkelere ‘iklim finansı’ vermesini sağlayarak iklim değişikliğine uyumunu geliştirmek ve yenilenebilir enerjiye geçişlerini sağlamak.” /MA/
EtiketlerParis İklim Anlaşması
Tekrar kontrol edin
DEM Parti’den Özer tepkisi: Kimse seyirci kalmamalı
Kent Uzlaşısıyla seçilen Esenyurt Belediye Başkanı’nın gözaltına alınmasına tepki gösteren DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, ...