TTB, yüz yüze eğitim için bütün olanakların kullanılması çağrısı yaparak, önerilerini sıraladı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu, her hafta yaptığı “TTB Pandemi Bültenleri”nin 13’üncü toplantısını “okullar açılırken” başlığıyla online gerçekleştirdi. Toplantının sunumunu yapan TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Çiğdem Arslan, yüz yüze eğitimin her yaştan öğrenci için esas olduğuna vurgu yaparak, devam etmesi için tüm olanakların seferber edilmesi gerektiğini söyledi.
ÇOCUKLAR EĞİTİMDEN YOKSUN
Türkiye’de 18 milyon çocuk ve üniversitelerle birlikte 24 milyon kişinin bir buçuk senedir düzenli eğitime erişemediğini belirten Arslan, Eylül 2021’de okulların tüm kademeleriyle mümkün olan en fazla gün yüz yüze eğitime açılması ve eğitim dönemi boyunca açık tutulmasının elzem olduğunu ifade etti. Arslan, okullarda alınacak önlemler için fiziki şartlara yatırımlar ve hazırlıkların yapılması, eğitim emekçilerinin sosyoekonomik olarak desteklenmesini istedi.
Arslan, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarının sorumluluklarına işaret ederek, “Yüz yüze eğitimin bir buçuk senedir kaldırılmış olması, çocuklara, gençlere, kadınlara ve kırılgan gruplara büyük zarar vermiştir. Çocukların ve gençlerin zihinsel, sosyal ve bedensel gelişimlerinde geri dönüşümü olmayan kayıplar yaşanmıştır. Okullarla ilgili belirsizlikler hem öğrenciler hem de veliler düzeyinde kaygıları arttırmış, çocuk depresyonlarında bariz artış görülmüştür” dedi.
ÇOCUK İŞÇİLİK VE EVLİLİK
Arslan, “Çocuk istismarı artmakta ve buna karşılık istismarı tespit olanağı azalmaktadır. Eğitimde cinsiyetler arası eşitsizlikte büyümüştür. Özellikle kız çocukların okullaşması ciddi bir seviyede azalmakta ve çocuk yaşta evlilikler çoğalmaktadır. Kız çocuklarında daha fazla olmak üzere okullaşmadaki kazanımlarımız kaybedilmektedir. Okulların kapalı kalması nedeniyle kadın istihdamı azalmış, ekonomik gücü azalan ve bakım yükü artan kadınların maruz kaldığı şiddet artmıştır” diye kaydetti.
YAPILMASI GEREKENLER
Arslan, okullar açılırken yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
“* Aşılama: Önümüzdeki eğitim döneminde okullara ağırlıklı olarak virüsü aşılı olmayan öğretmenler ve çalışanlar getirecek. Çünkü özellikle ilkokul ve ortaokullarda görülen vakalar toplumun bir yansımasıdır. Okullarda bilimsel bir aşılama kampanyasının başlatılması önem taşımaktadır.
* Havalandırma: Pandemi boyunca pencereler ve kapıları açarak hava akımını sağlayacak şekilde sınıflar ve öğretmenler odası derste en az 20 dakikada bir 5 dakika, teneffüste sürekli olacak şekilde düzenli olarak havalandırılmalıdır.
* Okuldaki tüm aşılı ve aşısız yetişkinler maske takmalıdır.
* Okul idareleri öğrenci ve velilerin HES kodu takibini yapmalıdır.
* Temaslı ya da hasta belirtileri olan çocuk, öğretmen ve çalışanlarda okula gelmemelidir.
* Maske takıldığı için öğrenciler arasında 1 m kuralı olmalıdır.” (MA)
Tekrar kontrol edin
İran’da bir ayda 150 kişi idam edildi
İran rejimi, Eylül ayında 150 kişiyi cezaevlerinde idam etti. İran İnsan Hakları Örgütü, İran rejiminin ...